ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Commediantentheater

1999 Circus Ronaldo
Theater
Leopoldpark

De zes generaties oude circus- en theaterfamilie Ronaldo is stilaan geëvolueerd van een traditioneel circus tot een hedendaags circustheater met respect voor de historische traditie.

Hun voorstellingen zijn gekleurd door de sfeer van de commedia dell`arte‚ het 16de-eeuwse nimmer geëvenaarde circustheater. Deze Vlaamse artiesten zijn er in geslaagd het circus een theatrale dimensie te geven, met het ontstaan van nieuw komediantentheater als gevolg.

In een intieme circustent (300 zitplaatsen) omringd door antieke zigeunerwagens, brengt Circus Ronaldo een eigenzinnig circusspektakel zonder dieren, gebaseerd op de oeroude commedia dell`arte. Ze jongleren. balanceren en acteren. Vooral de manier waarop hun kunsten worden verpakt, is werkelijk grandioos. Een mix van demonlsch oertheater en fijnzinnige poëzie voert het publiek mee naar de kracht van de eenvoud, de verbeelding en het veriangen. Een geheel waarin circus en theater, komedie en tragedie in elkaar verdwalen. Nostalgie domineert de voorstelling: rood fluweel, gouden franjes en wasgoed dat hoog aan een draad hangt te drogen, een spaghettimaaltijd op scène met de hele familie en authentieke muziek. Alles gebracht door zeven artiesten die door hun métier een publiek moeiteloos twee uur in de ban kunnen houden. In dit alles staat de clown centraal. Hij is de schijnheilige, schijnbaar domme, overgevoelige en soms cynische medebewoner van deze aarde.

Circus en theater teruggebracht naar de essentie; dat is de zachte kracht van Ronaldo.

Prijzen : volwassenen: 200 BEF / kinderen: 100 BEF / kinderen kleiner dan 1.10 m.: gratis.