ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen. De tweede dag

2010 Uitgelezen aan Zee
Literatuur
Zeeheldenplein

Uitgelezen is en blijft een levendig boekenprogramma voor en door lezers, waarbij Bekende Vlamingen zich outen over hun literaire voorkeuren, elke dag worden twee boeken tegen het daglicht gehouden, krijgen jonge schrijvers en muzikanten de kans een lezerspubliek recht in de ogen te kijken en serveren muzikanten niet alleen songs, maar ook leestips. TAZ laat bovendien jong talent van de voorbije edities het podium bestijgen. Wij zijn alvast reuzebenieuwd wat ze op ons zullen afvuren …
Uitgelezen is een publiekslieveling, jaar na jaar groeit het publiek … Deze zomer vergasten we het publiek dan ook op een nieuwe en grotere toplocatie, de Uitgelezen- tent op het Zeeheldenplein, mét zicht op zee!
Wil je de boeken of een fijne cd zelf in huis halen, dan kan je terecht in het boekenstalletje van Boekhandel Corman.

Gastvrouw: Fien Sabbe

Vast Panel:
Jos Geysels (Minister van Staat, voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren)
Anna Luyten (journaliste, tv-maker)Speciale gasten:

Speciale gasten:
Margot Vanderstraeten: schrijfster, columniste De morgen
David Van Reybrouck: wetenschapper, auteur van o.a. De plaag van Congo, Een geschiedenis
Wannes Cappelle (ex-JM laureaat TAZ#2005): Intermezzo jong muziek
Stijn Meuris (ex-centrale gast TAZ#2007): Muzikaal signalement
Y M Dangre: Print is dead (jonge auteur i.s.m.Villanella)

In `De filosofie van de heuvel` migreert` Ilja Pfeijffer op geheel eigen wijze. Een dichter, Pfeijffer dus, van ruim honderd kilo en een Russische fotografe besluiten om vanuit Leiden naar Rome te fietsen. Ze zijn niet getraind, vooral hij niet, en niet voorbereid. Zij heeft een gele mountainbike, hij een zesdehands Batavus racefiets.

"Een boek voor fietsers, dromers en voor alle mensen die beseffen dat je meer leert van een moeizame beklimming dan van een makkelijke afdaling en dat de weg belangrijker is dan het doel."

Meesterstilist Philippe Claudel keert in de gloedvolle novelle Tot ziens, meneer Friant terug naar het Frankrijk van zijn jeugd. Aan de hand van zijn herinneringen en met behulp van de wonderlijke schilderijen van Emile Friant schrijft Claudel vol tederheid over zijn grootmoeder en haar verdwenen wereld. Met de traagheid van het water in het kanaal komt een troostend verleden voorbij.
"Een verrukkelijk boekje." (NRC Handelsblad)