ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

AndreAndrée

2001
Theater - Jong theater
Post-T

Bespreking uit de dagkrant: 

Dat een niet geslaagd feestje een dankbaar theatraal gegeven is, is genoegzaam bekend.  Een `goede` party op scène begint vooral onheilspellend, verloopt hoogst ongemakkelijk en draait altijd uit op een sisser.

In AndreAndrée, het afstudeerproject van de tweede meestergraad toneel van het Gentse Conservatorium, is het niet anders. Wat een heuglijke reünie had moeten worden van oude klasgenoten en sommige van hun partners, wordt uiteindelijk een bijwijlen hilarisch defilé van even slome als hanige venten die zich door geile, jaloerse, bezitterige wijven laten inpakken. En omgekeerd.

De voorstelling begint nochtans met een nobele noot. In een poëtisch betoog - Phaedra van Claus - wijst Jimmy de vurige avances van Petra af, want Petra is van een ander en `zoiets doet men niet`. Zijn edele gedrag is een maat voor niets, want wat volgt zou zich net zo goed op Camping Cosmos kunnen afspelen. De tenten staan er al, het is - ook in het echt - bloedheet, en alles wordt in gereedheid gebracht voor een feestje ter ere van ene Daniël die vooralsnog op zich laat wachten. Dat wachten niet bevorderlijk is voor hoogstaande conversatie is ook genoegzaam bekend, maar deze mensen bakken ze echt bruin. Very small talk indeed, in `t plat West-Vlaams, met de obligate toespelingen op elkanders seksleven.

En net wanneer je ook als toeschouwer het wachten moe wordt en zelfs de wedstrijd `om `t er vlugst een half kieken eten` niet meer spannend is, duikt uiteindelijk de langverwachte gast op. Coup de théâtre. Petra-de-bitch doet een valse beschuldiging: Jimmy-het-schaap krijgt op zijn muil en dan kan het `feest` pas goed beginnen.

Conclusie? Het komt nooit meer goed tussen mannen en vrouwen. 

AndreAndrée is een afstudeerproject van toneelstudenten van het Conservatorium Gent. Het draait rond `het failliet van alle relaties` en alles begint op de party voor Daniël en Petra, in het domein Vakantiegenoegens aan de Vlaamse kust. 

"Eigenlijk gaat het over het vrouwelijke dat een web spint waarin het mannelijke verstrikt raakt", zegt regisseur Wim Willaert. De gebruikte teksten komen uit TV-series, filmfragmenten en bestaande teksten. 

Regie: Wim Willaert
Acteurs: Benjamin Van Tourhout, Tim Van Hoecke, Els Trio, Mout Uyttersprot, Dominique Collet, Griet Dobbelaere, Tine Laureys, Frank Van Erum, Han Coecke, Sebastien Dewaele
Conservatorium Gent