ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Stel je voor, ik zoek een staat

Laureaat TAZ-SABAM Jongtheaterschrijfprijs TAZ#2012

2012 Het Huis van Afgevaardigden, d e t h e a t e r m a k e r
Theater - Jong theater
Vredegerecht

Twee jaar geleden woonde acteur Maarten Ketels in een kartonnen huisje in Antwerpen-Centraal. Hij praatte er met voorbijgangers, dronk thee met hen en luisterde naar hun besognes. Dit vond zijn weerslag in de monoloog Stel je voor, ik zoek een mens.

Een jaar later kreeg Maarten het gezelschap van Rebekka de Wit en Freek Vielen en stonden er opeens drie huisjes in het Centraal Station van Amsterdam. Uit al hun ontmoetingen puurden zij Stel je voor, ik zoek een staat, een voorstelling over samenleven en de samenleving, van pure anekdotiek tot ideologische politiek waarvoor ze zelfs de hoogste regionen, de Nederlandse koningin, aanschreven. Hun doel? Een nieuw politiek systeem. Stem voor Het Huis van Afgevaardigden!

Spel/Concept/Regie: Rebekka de Wit (Woordkunst, Conservatorium Antwerpen, 2011), Maarten Ketels (Woordkunst, Herman Teirlick Instituut, 2008), Freek Vielen (Woordkunst, Herman Teirlinck Instituut, 2007)
Productie: d e t h e a t e r m a k e r
Coproductie: deBuren i.s.m. Over het IJ Festival (Amsterdam)
Dank aan: De Tijd, Pieterjan Descheemaeker.

Winnaar TAZ-SABAM Jongtheaterschrijfprijs TAZ#2012

`Het Huis van Afgevaardigden vertaalde met Stel je voor, ik zoek een staat, een bijzonder locatieproject naar de beslotenheid van een zaal. Dat levert zeker interessant materiaal op en het is bijzonder intrigerend met hoeveel Sturm und Drang deze mensen het politieke failliet van onze maatschappij aan de kaak stellen. Toch waren wij niet helemaal overtuigd van de vertaalslag die iets te veel het midden hield tussen voorstelling, verslag, publieksvriendelijkheid en noodzakelijkheid - al maakt het resultaat ons ook zeer benieuwd naar hun zeechroniqueurschap tijdens de volgende editie van Theater aan Zee.`