ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Huilend hert, aangeschoten wild

Stadsnomaden 2 / Laureaat Toerisme Oostende-residentieprijs TAZ#2004

2004
Theater - Jong theater
Feest- en Cultuurpaleis

Met de stadsnomaden maakt u een tocht langs drie bijzondere locaties in de stad.
De nomaden worden bevolkt door jonge, net afgestudeerde makers EN studenten van diverse theateropleidingen.
Een tocht duurt maximaal drie uur en is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Een levende installatie bestaande uit 6 taferelen en een kruipend subject.

`Eerst zie je zeven levende tableaus van personages die in zichzelf gekeerd met steeds hetzelfde bezig zijn. Eén meisje zit in een majestueuze jurk van Kleenex-doekjes haar ziel uit te huilen, een ander trekt onder een lichtbak stapels kleren aan, terwijl een derde danst en huppelt op muziek die je niet hoort. (…) In de loop van het halfuurtje dat het publiek aanwezig is, verschuift dat totaalbeeld in heel kleine details. Niet zozeer op de vloer, maar in je eigen hoofd. Terwijl je kijkt naar iets wat je eigenlijk al hebt gezien, verschuift je beleving van consumeren naar gewoon er zijn en ondergaan. Dat komt deels omdat niet alle tableautjes dezelfde artistieke autonomie in zich dragen als het meisje dat met een gepluimde kip speelt als was het een tedere pop. Maar ook omdat Warlop niet op zulke vondsten uit is. Wat telt, is het overdraagbare tristessegevoel van vervormde taferelen van alledag en de uitgebalanceerde compositie waarin ze staan. En dat komt over, hoe dan ook.` (De Morgen, 10/8/2004)

`Luc Muylaert: ‘Ik vind het belangrijk dat TaZ jonge mensen en professionele acteurs met ervaring samenbrengt. “Huilend hert” is daarvan een prachtig voorbeeld. Miet Warlop, de regisseuse, heeft geen budget om haar acteurs te betalen, dus doen ze het gratis, op vrijwillige basis. Maaike werkt eraan mee, maar ook Pieter Genard, Sofie Durnez, Karin Tanghe en enkele anderen.
Maaike Cafmeyer: ‘Het is een prikkelende voorstelling. We vertellen geen apart verhaal met een begin, een midden en een slot. Het publiek wordt meegezogen door emoties die door verschillende spelers worden uitgebeeld. Je kan er je eigen verhaal van maken. Het is een soort emotionaliteit waarbij je wil betrokken zijn, maar waarvoor je tegelijk het liefst je ogen sluit.’
Luc Muylaert: ‘Iedereen herkent er zichzelf in én neemt er afstand van, omdat het zo extreem is.` (De Standaard)

Concept, regie, scenografie, kostuum en lichtontwerp: Miet Warlop
Personages: Pieter Genard‚ Karin Tanghe, Tine Laureyns, Eric Kempeneers, Sofie Durnez‚ Myriam Kuliasko, Peter Vandenbussche, Nele Keukelier, Senta Kochanek‚ Maaike Cafmeyer.

Winnaar Toerisme Oostende-residentieprijs TAZ#2004

`De Toerisme Oostende-residentieprijs ten bedrage van 7.500 euro voor een creatie op Theater aan Zee 2005 gaat naar Miet Warlop voor de installatie Huilend hert, aangeschoten wild. Op locatie creëert Warlop, die vorig jaar afstudeerde aan de richting 3-D van de Hogeschool Gent, een niet alledaagse installatie die elke bezoeker prikkelt tot het creëren van eigen verhalen en voorstellingen. De jury is van mening dat haar tableau vivant door zijn specifieke sfeerschepping én grote toegankelijkheid een breed publiek kan aanspreken.`   

archief Miet Warlop
website Miet Warlop

Reportage FocusTV - Huilend hert, aangeschoten wild (Miet Warlop vanaf 0:23) + interview Peter Anthonissen

Huilend Hert, Miet Warlop
Huilend Hert, Miet Warlop
Huilend Hert, Miet Warlop
Huilend Hert, Miet Warlop
Huilend Hert, Miet Warlop
Huilend Hert, Miet Warlop
Huilend Hert, Miet Warlop