ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Act For The People Of Japan

Bal Moderne

2011
Muziek
Café Koer 2

De Bal Moderne kadert in het luik E40: (cultuur)snelweg Brussel - Oostende

Gastcurator Josse De Pauw stelde met het artistieke team van TAZ naast het theaterprogramma ook het muziekprogramma samen, gaande van klassiek, bigband, Bal Moderne tot zelfs film met livemuziek. Verder nodigde TAZ enkele ex-centrale gasten uit naar aanleiding van 15 jaar TAZ.

Het concept van een Bal Moderne is eenvoudig: drie korte choreografieën - speciaal gemaakt voor mensen met weinig tot geen danservaring - worden door de choreograaf en een twintigtal dansassistenten aan het publiek aangeleerd.
Iedereen van (heel) jong tot (heel) oud kan meedoen, de dansen zijn zo eenvoudig dat iedereen z`n beste beentje kan voorzetten.

Iedereen welkom dus!

De drie dansen:

Sidi Larbi Cherkaoui - In the mood

Muziek: Shigeru Umegayashi “Yumeji’s Theme”

Romantisch en melancholisch, een delicate dans waarin dromerige eenzaamheid wordt afgewisseld met vluchtig danscontact. Een blik, een zucht, een streling van een mouw – even staat de wereld stil rond de danser.

Damien Jalet - Ma dernière danse

Muziek: Arno Mon Sissoyen

Lichtjes provocatief en rebels, deze pittige mars op Arno’s Mon Sissoyen. Een dans voor vandaag met een knipoogje naar de traditie. Van strikt en geordend tot speels en wild, een parade waarin u onvermijdelijk wordt meegezogen.

Fumiyo Ikeda en Taka Shamoto - Bon-Odori? Bon Dance?

Bon-Odori is een traditionele dans waarmee tijdens de zomerfeesten in Japan een goede oogst en een overvloedige vangst wordt afgesmeekt en tegelijk ook de voorouders worden gevierd. Elk jaar opnieuw eren de Japanners met deze dans de zielen van de overledenen. Elke streek heeft zijn eigen Bon-Odori, zijn eigen dans, eenvoudig van ritme en beweging, zodat groot en klein hem samen kunnen dansen. Je leert de Bon-Odori van Sendai en Fukushima, daar waar de grote zeebeving en de tsunami die daarop volgde, het zwaarst heeft toegeslagen. Zo zullen we de zielen eren van de mensen die daar stierven.

"Op vrijdag 11 maart van dit jaar werd Japan getroffen door een aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter. De tsunami die daarop volgde was verwoestend. Het zal jaren duren eer het land zich van de ramp herstelt. Ik heb een band met dat land. Ik ken ook nogal wat Japanse kunstenaars die in België werken. Zij hebben een organisatie opgericht (ACT FOR JAPAN) waarmee ze het thuisland willen steunen in de moeilijke tijden die het doormaakt. Met TAZ willen we een bijdrage leveren. Op zaterdag 30 juli organiseren we binnen het festival een `Bal Moderne`. Fumiyo Ikeda, Taka Shamoto en Kosi Hidama komen de dansen aanleren, we maken er een feest van, TAZ waardig. De volledige opbrengst gaat naar ACT FOR (THE PEOPLE) OF JAPAN."
(Josse De Pauw)

Met dank aan dansschool Gevada, Fumiyo Ikeda, Taka Shamoto (zie ook Tanzung) en Kosi Hidama.