ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Die Siel van Die Mier

2011 LOD
Theater
OTC/FIZIX

Onder het leitmotiv `You` ve got this strange effect on me` stelde gastcurator Josse De Pauw een gevarieerd programma samen.
Van repertoire, danstheater, danstheater, muziektheater tot monoloog en hoorspel.

Deze voorstelling kadert in het project (cultuur)snelweg Brussel-Oostende.

Een muziektheaterproductie over termieten en over een man die hun leven bestudeert.
Een verhaal over de orde der insecten, over de chaos en de passies van de menselijke ziel. Over een professor die terugblikt op zijn leven en vertelt over zijn falen in liefde en wetenschap.

Josse de Pauw wou al lang met muzikanten Jan Kuijken en George van Dam een voorstelling te maken. Toevallig las hij Maurice Maeterlincks `La vie des termites`. Kon dit een onderwerp zijn? van Dam zei dat Maeterlinck plagiaat had gepleegd en heel wat inzichten gestolen had van de Zuid-Afrikaanse bioloog-schrijver Eugène Marais. Kort daarop kondigde David Van Reybrouck aan dat hij daarover een boek zou schrijven; het bekroonde De Plaag. Schrijvers, termieten en Zuid-Afrika. Een jaar later creërden De Pauw, Kuijken, van Dam en Van Reybrouck Die siel van die mier.

"Josse De Pauw is ook nu weer een meesterlijk performer, hij heeft de passie van iemand als Jacques Brel. En je weet, hier is een kunstenaar aan het woord." (De Volkskrant)

Tekst: David Van Reybrouck.
Muziek: Jan Kuijken, George van Dam.
Met: Josse De Pauw, Jan Kuijken, George van Dam.
Dramaturgie: Marianne Van Kerkhoven.
Vormgeving: Herman Sorgeloos.
Productie: LOD.
Coproductie: Het Net/De Werf.

Deze voorstelling kadert in het project E40: (cultuur)snelweg Brussel-Oostende