ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen/De vijfde dag

2011 Gablé, Uitgelezen aan Zee
Literatuur
Zeeheldenplein

Uitgelezen is het live boekenprogramma van Vooruit en De Morgen, een levendig boekenprogramma voor en door lezers, waarbij Bekende Vlamingen zich outen over hun literaire voorkeuren. Het vaste panel bestaat vanouds uit Fien Sabbe (moderator), Jos Geysels (voorzitter VFL, Minister van Staat) en Anna Luyten (journaliste De Morgen, Vrij Nederland). Dit panel ontvangt elke dag speciale gasten, samen houden ze twee boeken tegen het daglicht. Daarnaast krijgen schrijvers en muzikanten de kans een lezerspubliek recht in de ogen te kijken.

Marc Didden schrijft tijdens het festival elke dag een column voor Uitgelezen aan Zee, die je de dag erop kan lezen in De Morgen, op onze website en in de dagkrant

Speciale gasten:
Jan Eelen
: regisseur van o.a. De Ronde, In de gloria en Het Eiland
An Miller: film-, theater, en tv-actrice (In de gloria, Dagen zonder lief, Loft)
Intermezzo Jong Muziek: Joni Sheila: zangeres/muzikante, halve finale Humo`s Rock Rally 2010
Muzikaal slotstuk: Gablé: Franse band

De Maagd Marino: Yves Petry

De Maagd Marino is geen reconstructie van de gruwelijke en waargebeurde feiten, maar een reactie erop. Een man ketent een andere man vast, amputeert zijn penis, snijdt hem de keel door en bewaart de smakelijkste delen in de diepvriezer. Intrigerend is het feit dat het slachtoffer hierin toegestemd had. Yves Petry kreeg voor dit boek onlangs de prestigieuze Libris Literatuurprijs. 

Villa Des Roses: Willem Elsschot

“In het Parijse pension de famille Villa des Roses zwaaien meneer en mevrouw Brulot de scepter. Elsschot laat er een eigenaardige galerij creaturen hun opwachting maken (. . .) Verrassend koel en als het moet sarcastisch legt Elsschot op weergaloze wijze het kleinmenselijke gewnemel bloot, met vaak onbedaarlijk komische typenngen.” (De Morgen)
Willem Elsschot (1882-1960) produceerde poëzie en slechts 750 pagina`s proza. Kaas, Lijmen/Het been, Het dwaallicht ...