ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Meinhof / Medea

Medea : tweemaal anders bekeken

2015
Theater - Jong theater
Koninklijk Atheneum

De klassieke tragedie Medea blijft tot de verbeelding spreken, ook bij de jongste generatie theatermakers. TAZ presenteert Medea twee voorstellingen met elk hun eigen unieke blik op het eeuwenoude verhaal over liefde, wraak en kindermoord.De Meinhof/Medea. Of hoe steek ik een Ikea meubel in elkaar binnen de aangegeven tijd, gespeeld door de eerste generatie Rote Armee Fraction tijdens hun opsluiting in de Stuttgart-Stammheim gevangenis, gezien door de ogen van Ulrike Meinhof. De Meinhof/Medea combineert de tocht van Jason en zijn Argonauten met de opkomst en ondergang van de extreem-linkse misdaad/verzetsgroep de Rote Armee Fraktion. De figuur van Medea versmelt geleidelijk met die van Ulrike Meinhof, een van de leidsters van de RAF. Beiden moesten hun kinderen opofferen voor hun doel.

De vier kopstukken voeren in eerste instantie een toneelstuk op, maar verliezen zich al snel in hun rollen en hun eigen tragische politieke situatie. Komedie wordt tragedie, legende wordt werkelijkheid en de geschiedenis herhaalt zich steeds.

In De Meinhof/Medea wordt naar Bertolt Brechts voorbeeld politiek naar voor geschoven op een Monty Pythoneske manier, waarbij vragen worden gesteld als: Wanneer pleeg je verzet? Kan je nog ingrijpen? Heeft het eigenlijk zin?

Concept/spel: Evelien Van de Maele, Femke Stallaert (RITS, Brussel, 2014, 2013), Andy Van Kerschaver, Reynout Dekimpe (LUCA, Leuven, 2014, 2015). Tekst: Reynout Dekimpe.
Coach: Koen Monserez.