ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Rule™

2015 Stichting Stranger, Theater Frascati, Grand Theatre Groningen
Theater
Zonnebloem (Stedelijke Freinetschool)

Rule™ is een grensoverschrijdend spel over gastvrijheid, dat wordt gespeeld door het publiek. Het stelt bekende politieke issues ter discussie, maar rammelt ook aan persoonlijke grenzen. Waar ligt de grens tussen jouw persoonlijke waarden en bestaande regels? Wanneer laat je een onbekende man je huis binnen? Wat doe je als vrienden jouw huisregels overschrijden? En hoe handel je als jij verantwoordelijk bent voor de uitzetting van een gezin?

Tijdens TAZ#2014 presenteerde Emke Idema het levensgrote bordspel Stranger. Rule™ (Dioraphte Stimuleringsprijs, 2013) is een vervolg en een verdieping hiervan.

`Emke heeft de sleutel in handen voor het maken van een nieuwe theatervorm. De wereldproblematiek te kunnen vatten in een spel is een zeer ambitieus plan. Een spel te maken dat expliciet ook een sociaal experiment is, is gewaagd. Maar er staat wat op het spel: Emke wil zichzelf én de spelers in beweging zetten, ons denken over illegaliteit verder brengen dan de dooddoener “het is zo complex, ik weet het ook niet”. Nee, Emke’s politiek filosofisch gezelschapsspel raakt ons allen; het gaat immers over insluiting en uitsluiting.` (Juryrapport Dioraphte Stimuleringsprijs 2013)

‘Een oerspannend spel dat het waard is om door iedereen gespeeld te worden.’ (Cutting Edge ****)

De voorstelling is toegankelijk vanaf 16 jaar.
 
Concept/uitvoering: Emke Idema.
Dramaturgie: Nienke Scholts.
Scenografie: Joris van Oosterwijk.
Artistieke coaching: Dirk Verstockt.
Productie: José Schuringa, Nadin Topal.
Met steun van: DasArts, Stichting Dioraphte, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, SNS REAAL Fonds, Stichting DOEN,VSB-Fonds.


: https://www.youtube.com/embed/dkPw60M5D8M