ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

TAZfuture

Salongesprek

2016 TAZ (Theater Aan Zee)
Literatuur
cc De Grote Post

Twintig jaar TAZ is niet alleen feest. Er is ook tijd en ruimte om vooruit te kijken, naar de toekomst van TAZ.  

Luc Muylaert, artistiek leider van TAZ, zal toelichten welke koers TAZ in de toekomst wil varen.
Voor editie 2017 zijn de contouren al getekend. Aan de centrale gast werd gevraagd om een inhoudelijk thema naar voren te schuiven dat de ondertoon zal vormen voor die editie. Ook werd gevraagd om een jaar voordien dit thema kenbaar te maken en het publiek deelgenoot te laten worden van het artistieke parcours. Het festival an sich zal niet veel veranderen, maar wat voorafgaat, achter de schermen van editie 2017, en wat nadien gebeurt wordt nu opengebroken.

Het thema voor 2017 waarrond TAZ en de centrale gast willen werken is de vraag of minder meer kan zijn.
‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’, zo schreef J.W. von Goethe reeds in 1802. Ruim 200 jaar later is deze betekenis actueler dan ooit, weliswaar in de iets hippere en ondertussen uitgeholde versie ‘less is more’. Is minder meer? Oftewel: toont de meester zich effectief in de beperking, en zo ja, waaruit kan die meerwaarde dan bestaan? En moet daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen verminderen als keuze en beperking als uitdaging?

Tijdens dit salon licht de centrale gast bovenstaande vragen toe en legt ze voor aan enkele gastsprekers, een aantal `wijzen`: Alicja Gescinska, Stijn Vanheule, Lieve Blancquaert, Peter Vermeersch, Sofie Vandamme en u.

Tot slot stellen we in TAZfuture de gloednieuwe publicatiereeks Karakters voor, in samenwerking met Studium Generale van HoGent. 
Hierin verdiepen auteurs, wetenschappers en kunstenaars zich in het thema dat het jaar nadien aan bod komt.

KARAKTERS

Uitgeverij Academia Press/Studium Generale/HoGent/TAZ
Literatuur en filosofie in zakformaat

Karakters is een gloednieuwe reeks publicaties waarin vier keer per jaar een essaybundel, kortverhaal, dialoog, verbal performance of ander prikkelend lettermateriaal verschijnt. Het zijn stuk voor stuk eigenzinnige teksten over een maatschappelijk thema dat uitnodigt tot reflectie, discussie of debat. De auteurs zijn Nederlandstalige denkers uit diverse disciplines die een uitgesproken mening met een snedige pen verwoorden.

De Poolse auteur Alicja Gescinska leidt de reeks in met het boekje Allmensch, een filosofische verkenning over het TAZ#2017-thema: is minder meer?

Architect Wim Cuyvers en kunstenaar-filosoof Peter Aers schrijven Toujours trop, die ze met een verbale performance zullen voorstellen. In het voorjaar verschijnen nog twee Karakters, o.a. van schrijfster Marente de Moor.

De teksten worden in de loop van ‘16-‘17 op scène gebracht en bediscussieerd op het podium van Studium Generale en in de salons van TAZ, in samenwerking met Vrijstaat 0..

Allmensch. Van middelmaat tot meesterschap
Alicja Gescinska
ISBN 9789038226361 | paperback | 120mm x 180mm | ca. 48 pag.
€ 7,99 |verwacht oktober 2016

Toujours trop
Wim Cuyvers & Peter Aers
ISBN 9789038226378 | paperback | 120mm x 180mm | ca. 48 pag.
€ 7,99 | verwacht november 2016

Kort verhaal. Meer verhaal met minder ruimte
Marente de Moor
ISBN 9789038226385 | paperback | 120mm x 180mm | ca. 32 pag.
€ 7,99 | verwacht januari 2017

Bestellen op www.academiapress.be
Meer info en programma op www.studiumgent.be