ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Madensuyuamenra / Amenramadensuyu

Double bill / Ontroerend Goed kiest

2014 Amenra, Madensuyu
Muziek
Loods NMBS

Er was al lang een wederzijds respect tussen Madensuyu en Amenra. Twee bands die al jaren eigenzinnig hun weg volgen, zonder hulp van buitenaf. Ze verzamelden onderweg een meute followers, maar beiden in een ander milieu. Ra begon in de metalscene, Suyu in het alternatieve circuit. Tourde Amenra vlotjes de wereld rond met hun eigen Church of Ra (een collectief van gelijkgezinde bands en kunstenaars), dan speelde Madensuyu voor volle clubs in Wallonië of met de legendarische art-punk band Wire in USA, UK en Frankrijk. Eén ding is zeker: wie Madensuyu of Amenra live ziet, hoort en beleeft komt terug!

En waar beide bands al jaren over dromen is nu een feit: samen spelen, double bill, tezamen, op één affiche, gemengd publiek, dezelfde spirit. Wie speelt eerst? Wie sluit af? They will flip a coin ...

Voor Amenra is dit de enigste zomershow én het allerlaatste elektrische optreden voor een lange tijd. Na TAZ trekken ze de baan op met een akoestische set. Voor Madensuyu is TAZ na legendarische passages in 2005, 2008 en 2009 een terugkeer naar hét festival waar ze hun hart al het vaakst hebben verloren.

“Qua inleving doet niemand in dit land beter en als geen ander beheerst de band de kunst om ongemakkelijke stiltes en berusting af te wisselen met een muur van geluid, pijn, getormenteerde zang en innerlijke demonen. (Bill.be over Amenra)

“De plaat (Stabat Mater) is zo intens dat je na elke luisterbeurt naar adem hapt, en rust en stilte nodig hebt om te bekomen. (…) ontregelende kunst die je bloedbaan binnendringt en je als een verveld wezen achterlaat.” (Humo over Madensuyu)

“Geen idee welk innerlijk beest PJ Vervondel en Stijn De Gezelle (samen Madensuyu) tijdens dit concert weer te temmen hadden, maar het moet een enorm vervaarlijk gedrocht zijn geweest. De intensiteit waarmee beide Gentenaars hun instrumenten te lijf gingen, joeg de stuipen op het lijf en wanneer ze in Ready I samen naar de maan huilden, verwachtte je elk moment een harige klauw in je nek. ****” (De Morgen over concert in Handelsbeurs, Boomtown, Gent)

AMENRA:
Mathieu Vandekerckhove: gitaar
Colin H . Van Eeckhout: zang
Levy Seynaeve: bass
Bjorn Lebon: drums.
Lennart Bossu: gitaar

MADENSUYU:
Pj Vervondel: zang, drums
Stijn Ylode De Gezelle: zang, gitaar

* Rechtstaand concert. Er wordt een stroboscoop en wierook gebruikt bij Amenra.