ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Thuiskomst

Laureaat KBC Jongtheaterprijs TAZ#2009

2009 FC Bergman
Theater - Jong theater
Beliard Scheepswerf

Jonge theaterbeloften treden op unieke locaties voor het voetlicht.

"Wees maar niet bang An, het is mijn familie, geen stelletje kannibalen..."

Na zes jaar keert Teddy terug uit Amerika om met zijn nieuwe vrouw een bezoek te brengen aan het ouderlijk huis. Daar treft hij zijn vader en zijn broer aan... net zoals hij ze daar achtergelaten had; zuipend, bekvechtend en spartelend in hun eigen vuil. Het wordt niet echt wat men noemt ‘een warm weerzien’ en hoogstwaarschijnlijk hadden Teddy en zijn vrouw zich het verdere verloop van deze `visite` lichtjes anders voorgesteld... Of misschien net niet? 

Het bekende repertoirestuk uit 1964 van Harold Pinter krijgt in de handen van FC Bergman, een jong collectief met voornamelijk studenten van het Herman Teirlinck Instituut, opnieuw een dwingende betekenis. 
De vijf acteurs zetten alles op alles en laten Pinter alle hoeken van de kamer zien.    

Productie: FC Bergman 
Tekst: Harold Pinter 
Spel: Stef Aerts. Bart Hollanders. Matteo Simoni‚ Greg Timmermans. Rik Verheye 
Coach: Jan Bijvoet 
Met de steun van: Theater Zuidpool

Winnaar KBC Jongtheaterprijs TAZ#2009 

`Onze eerste laureaat is niet vies van branie en ondernemingszin. En dat op verschillende manieren. Ze speelden op een van de mooiste en meest imponerende locaties van het festival. Zonder aan kracht en energie in te boeten, integendeel. Ze eigenden zich een taal toe die niet de hunne is ‐ een Hollands‐aandoend idioom waarop ze zich vol overgave storten, ‘zum kotzen’ toe. En ze maten zich met een van de grootste repertoireauteurs van de voorbije eeuw, Harold Pinter, met wie ze een eigen weg gingen. Rauw en uitzinnig vaak, maar niet zonder af en toe op de rem te gaan staan en zich een moment van stilte te gunnen. De dreiging die in Pinters stukken meestal onderhuids aanwezig is, brengen zij aan de oppervlakte. Door de latente agressie te veruiterlijken, tonen zij ook de verwantschap tussen Pinter en sommige hedendaagse theaterauteurs.

De eerste KBC Jongtheaterprijs gaat naar een collectief met wortels in het Antwerpse Herman Teirlinck Instituut, FC Bergman, voor De Thuiskomst.` 

 

archief FC Bergman

Reportage Focus TV - Prijsuitreiking

De thuiskomst, FC Bergman
De thuiskomst, FC Bergman
De thuiskomst, FC Bergman
De thuiskomst, FC Bergman
uitreiking_DeThuiskomst_c_jo_mostert_17.jpg
uitreiking_DeThuiskomst_c_jo_mostert_08.jpg