ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Salut Copain

Laureaat Jong Theater 2016

2016
Theater - Jong theater
Basisschool Vermeylen

Gedachten buitelen over elkaar heen in deze intieme solo van theatermaakster Dounia Mahammed. Dounia gebruikt taal als medium om op scène te wankelen en te bevragen. Haar afstudeervoorstelling Salut Copain (2015) is een vurige poging om via het absurde iets reëels te raken. Het is een vertelling over het kleine alledaagse die overgaat in een bijna apocalyptische beschrijving van een verbrokkelende wereld. Een monoloog die eigenlijk een dialoog wil zijn. De tekst die ze schreef is een ontmoeting tussen de geest van Daniil Charms, Paul Auster en Dounia zelf.

Tekst/spel/regie: Dounia Mahammed.
Coaching: Tine Van Aerschot.
Geïnspireerd door/teksten van: Daniil Charms, Paul Auster, Jozef van de Berg e.a..
Engelse vertaling: Hannes Dereere, Dounia Mahammed.
Franse vertaling: Jérôme Michez.
Met dank aan: wpZimmer, Gouvernement, KASK, Griet Boddez, Simon D`Huyvetter, Seppe Decubber, Anjana Dierckx, Brecht Vermeersch, Mira Bryssinck, Silke Huysmans, Wannes Gyselinck, Simon Allemeersch.
Opleiding: KASK Gent, drama 2015.

Uit het juryverslag:
Salut Copain is een intrigerende monoloog over de mogelijkheid en onmogelijkheid iets gezegd te krijgen. We zien een vrouw op zoek naar houvast. Ze wil ergens de vinger opleggen, maar het ontglipt haar telkens. Dat levert een vertwijfelde zoektocht op, waarbij ze voortdurend wordt afgeleid door haar eigen denken. De grilligheid van de fantasie, de muzikaliteit van de tekst en het bizarre bewegingspatroon smelten samen in een voorstelling, die tegelijkertijd fragiel en krachtig weet te zijn en de toeschouwer voortdurend meeneemt. Het geheel ademt generositeit uit. De actrice dwarrelt als een licht blaadje door de ruimte heen maar heeft duidelijk een stevig fundament. De fascinaties die aan de basis van de tekst liggen worden op een zeer persoonlijke manier verwerkt en resulteren in een eigenzinnige en originele voorstelling.

 

Fragment Salut Copain

Salut Copain
Salut Copain
Salut Copain
Salut Copain
Salut Copain