ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Monsoon (BE) / Madensuyu (BE)

2009 Monsoon, Madensuyu
Muziek
Café Koer 2

Onder het motto `cultuur kent geen grenzen` stellen centrale gasten Jan Goossens en Arno Hintjes het programma van TAZ#2009 samen.

Monsoon heeft met frontvrouw Delphine Gardin een klassebak in huis. Haar heldere en rusteloze stem tekent voor zwoele, sensuele, donkere en soms episch brede poprock. Op The King of Eyes, Tits and Teeth, hun vierde album al, kruiden ze hun sound met enkele extra elementen: hoekige en ophitsende rock, intrigerende verhalen en dansbare ritmes, een zwoele maar onbehaaglijke erotische klankkleur.
De Waalse band kent z’n ‘klassiekers’, van PJ Harvey, Portishead, Tricky tot Goldfrapp, Garbage… Monsoon neemt je op sleeptouw en bezorgt je dat bevreemdende kippenvelgevoel!

 “We krijgen van Monsoon koude rillingen en de lust om hard te leven - één van de redenen om niet te scheiden van Wallonië.” (Humo)

Arno: “Ik woon al langer in Brussel dan dat ik in Oostende gewoond heb. Ik ben dus een Oostendse Brusselaar zeker? Ik wou Brussel naar Oostende brengen. Brusselse groepen, dat moeten daarvoor geen Brusselaars zijn he. Monsoon is een goeie groep he, met een fantastische zangeres. Die mannen maken…, je kunt dat eigenlijk met niks vergelijken...”

Madensuyu’s muziek is bijzonder bezwerend. Na A Field Between is er nu D Is Done, een ware energiebom. Invloeden als Sonic Youth en The Velvet Underground deemsteren door, maar het duo brouwt er een hoogst eigen kooksel van. Madensuyu schept een unieke, uit gitaar, drums en elektronische samples opgetrokken klankenwereld. Hun ‘wall of sound’ golft niet zachtjes over je heen, maar beukt op je in, rammelt je dooreen en laat je wezenloos achter. “Madensuyu maakt een mens terug trots zich in dit klein, ingewikkeld landje te bevinden.” (Rifraf)

Arno: Madensuyu, is een van mijn favoriete groepen van het moment.”


Madensuyu
Stijn Ylode De Gezelle: gitaar, zang, synths
Pj Vervondel: drums, zang

Monsoon
Delphine Gardin: zang
Joël Grignard: componist
Peter Vandenberghe: keyboards
Laurent Stelleman: gitaar
Cédric Guffens: drums