ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Statue

vervangprogramma Bucket Boyz - Laureaat Jongmuziekprijs TAZ#2011

2011 Statue
Muziek - Jong muziek
Fort Napoleon, Station

JONG MUZIEK
Programmeur Pieterjan Vervondel schuimde opnieuw conservatoria, muziekclubs, repetitiekoten … af op zoek naar jonge bands. Bands die niet voor een gat te vangen zijn - van donkere blues, liedjes in de moertaal tot soul en ‘banjoënde’ buskers - , maar dit staat als een paal boven water: op TAZ komen ze hun hoogsteigen, allerpersoonlijkste ding doen.

’s Morgens om 11u, vaak solo of akoestisch, op de binnenkoer van het Fort Napoleon.
’s Avonds om 17 uur, met full band of elektrisch, in Club Terminus.

Net als bij het Jong Theater is er een professionele jury die beslist welke band naar huis gaat met de Jong Muziekprijs.

Bucket Boyz kan door familiale redenen niet komen optreden op vrijdag 5 augustus.
Ze worden vervangen door Statue: Psychedelic Noise-rock, sferische postrock met vijf electrische gitaren, een bas, een drum en een resem gitaareffecten.

Het Limburgse Septet bestaat uit:
Gitaar: Lennart Janssen 
Gitaar: Joos Houwen 
Gitaar: Chloë Maes
Gitaar: Maxim Helincks 
Gitaar: Emiel VD Abbeele 
Bas: Bart Weyens 
Drums: Antoni Foscez 

Verwacht u eerder aan Pink Floyd dan Explosions in the Sky.

Fort Napoleon (akoestisch)
Club Terminus (elektrisch)

Winnaar Jongmuziekprijs TAZ#2011

`Bucket Boyz werd ter elfder ure vervangen door Statue uit het verre Limburg. Vijf elektrische gitaren, bas en drums, puur instrumentaal, loeihard en wonderschoon. Met tal van verwijzingen naar symfonische rock, naar noise, naar rock tout court, maar ook naar repetitieve muziek, hier en daar zelfs een Ry Cooder achtige slide en een vleugje TC Matic. Power, een echt wall of sound waarbinnen elke muzikant strak en gedisciplineerd zijn ding deed. Samenspel op hoog niveau, wederzijdse dialoog, losbarstende herrie of uitdeinende verstilling, met als einde de gitaren die gonzend worden achtergelaten terwijl de muzikanten de scène verlaten. Ronduit indrukwekkend. 

Vanuit de vaststelling dat radiozenders de muzikale smaak van luisteraars afstompen via de bedrieglijke term publieksvriendelijk, wat niet meer is dan een paternalistisch marketingmodel, waardoor een belangrijk deel van het muzikaal landschap onder de mat geveegd wordt (vroeger was mainstream een scheldwoord, nu is het blijkbaar een label geworden) en vanuit de vaststelling dat artiesten zich zelfs op die formats gaan richten, willen we een tegensignaal geven. De groep die ons het meest van onze sokken heeft geblazen door zijn lef en zijn jeugdige branie wars van wat dan ook, wint dit productiebudget van 7500 €. Dus: een standbeeld voor STATUE.` 

 

statue©christophebrysse72-3.jpg
statue©christophebrysse72-4.jpg
statue©christophebrysse72-6.jpg
statue©christophebrysse72-9.jpg
statue©christophebrysse72-14.jpg
Statue
Prijsuitreiking