ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Cirque Requiem

Slotparade m.m.v. Theater aan Zee

2004 Cirque Requiem
Spektakel - Creatie voor TaZ
Stad

Ridendo dicere severum - Al lachend iets ernstigs zeggen

Cirque Requiem brengt een ode aan melancholie en levenslust. Muzikanten, acrobaten, acteurs, artiesten en ontwerpers creëren samen de symbolische begrafenis van Theater aan Zee 2004. 

De stoet houdt het midden tussen straattheater en een traag voortschrijdende expositie. Glimmend zwarte oldtimers maken een laatste ereronde.
Een caravan verwijst naar de circustraditie, altijd onderweg. Een schip, veerboot naar het hiernamaals, speelt in op de locatie: de zee, gever en nemer. Eindeloze reis van leven naar dood, van dood naar leven. De figuranten, acteurs en muzikanten, zijn uitgedost in imposante kostuums, geïnspireerd door historische funeraire- en circuscultuur. 

De kleine processie verenigt circusparade en begrafenisstoet, de aankomst van het circus in een stad en de symbolische overdracht naar een andere wereld. Cirque Requiem vraagt de mensen even stil te staan bij de vergankelijkheid, zodat het einde ook een feest op zich wordt, want het is een nieuw begin.

Concept en uitwerking: Klaas Bullynck en Paul Toorenvliet
Productie: Jozefien Ysebie 

Als apotheose volgt op het Klein Strand een (hoe kan het ook anders) slotvuurwerk. Omdat we ook hier het beste wilden, zochten we hiervoor Pyro-Technics uit Geraardsbergen aan, die als vuurwerkmaker zijn gelijke niet kent in Vlaanderen...