ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Heden en verleden

Sinds de allereerste editie in 1997 heeft Theater Aan Zee al heel wat watertjes doorzwommen. Het festival dat founding fathers Marc Lybaert, schepen van Toerisme Dries Vermeesch en Tony Roels samen met Geert Declerck, toenmalig directeur Toerisme, uit de grond stampten is vandaag een gevestigde waarde. In 1997 brachten we een nieuw en grensverleggend cultuurfestival naar de straten van Oostende. Een evenement waarbij artistieke multidisciplinariteit prominent op de voorgrond werd geplaatst, met ruimte om ervaren artiesten en jonge creatievelingen met elkaar in contact te laten treden. Het werd een platform om het werk van jonge talenten aan het bredere publiek te tonen. We mikten op een bruisende mix van theater, literatuur en muziek. Een ambitieuze droom die twintig jaar geleden gestaag vorm kreeg en de basis vormt voor wat uiteindelijk Theater Aan Zee zou worden.

In het prille begin ging het er nog iets chaotischer aan toe dan nu het geval is. Ook al mag dat ‘iets’ gerust worden weggelaten. Met uitzondering van twee kleine theaterzalen waren er geen locaties beschikbaar. Het was dus in grote mate improviseren om voor alle artiesten een degelijke speelruimte te vinden. De gebruikelijke kinderziektes vormden echter geen belemmering om van de eerste edities telkens een succes te maken.

Mits een aantal kleine wijzigingen hielden de eerste festivaledities in grote mate vast aan de vertrouwde formule van spektakel, theater en muziek. Een opmerkelijke vernieuwing in 1999 was de introductie van het Performance Arts Festival. Entertainers van diverse plumage lieten met hun street performances het voorbijwandelende publiek eventjes volkomen paf staan. In 2000 neemt TAZ het publiek voor het eerst mee op sleeptouw doorheen de Oostendse binnenstad met een Nomadenparcours. Het blijkt een schot in de roos en blijft tot op de dag van vandaag een geliefd onderdeel van het TAZ-programma.

De komst van het nieuwe millenium brengt ook heel wat veranderingen voor Theater Aan Zee met zich mee. Zo beslissen de drie tenoren die aan de wieg van het festival stonden om de fakkel door te geven. Nieuw dit jaar is ook de introductie van een centrale gast. Een belangrijke mijlpaal in het TAZ-verhaal is het jaar 2005. Het festival krijgt bericht dat het vanaf 2006 structureel erkend wordt, krijgt met Steven Heene en Pieterjan Vervondel twee nieuwe programmatoren in huis én komt met een gloednieuw TAZ-logo op de proppen. Volledig klaar om in 2006 de tiende verjaardag van Theater Aan Zee te vieren.

Het begeleiden en promoten van jong talent is én blijft de core business van Theater Aan Zee. Met verschillende programmatoren als Don Verboven, Steven Heene, Maarten Soete, Liv Laveyne en Sophie De Somere. Het voltallige TAZ-team verhuist in 2013 van het Stationsgebouw naar het voormalige Postgebouw. Het wordt het hoofdkwartier van waaruit het hele festival in de toekomst zal worden geregisseerd.

En nu staan we hier, in 2016, op een zucht van de twintigste editie. Twee decennia Theater Aan Zee. Een lange periode vol veranderingen, fantastische herinneringen en vooral baanbrekend theater- en muziekwerk.

Altijd al eens willen weten hoe het er in de beginjaren achter de schermen van TAZ aan toeging? Vergeten waar de benaming Café Koer vandaan komt? Op zoek naar lang vergeten TAZ-feitjes voor het maken van je quiz? Je vindt het volledige TAZ-verhaal per jaar hier in detail terug.