ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2016

TAZ#2016, van 28 juli tot en met 6 augustus, is een jubileumjaar, TAZ blaast twintig kaarsen uit. Deze editie niet 1 centrale gast, maar vele. Van ex-laureaten en -centrale gasten, tot jonge makers en ervaren rotten. TAZ#2016 blikt naar verleden, heden en toekomst.
Oostende 1997 … de eerste editie van Theater aan Zee …
Eén van de krantenkoppen na afloop van die eerste editie luidde ‘Theater Aan Zee is een blijver’. En ja, bijna twintig jaar zijn ondertussen voorbij. De ontmoeting tussen publiek, medewerkers en artiesten staat tot vandaag centraal.

Een blik op het verleden?
> Ertazeens, deze digitale tentoonstelling wordt 20 dagen voor de start van het festival gelanceerd.
> Josse De Pauw, Marijke Pinoy en Tom Lanoye brengen op de openingsavond een laudatio voor TAZ.
> Tijdens het Salon de Réunion duiken ex-programmatoren in ‘hun’ edities en overzien ze evoluties binnen de sector en het festival, met Dominique Van Malder en Joris Hessels (Radio Gaga) als prettig gestoorde gastheren.
> Tijdens nagesprekken gaan diezelfde programmatoren dieper in op het parcours van een specifieke kunstenaar. Zo gaat Marc Lybaert, medeoprichter van TAZ, en artistiek leider van 1997 tot en met 2000, in gesprek met Natali Broods en Bruno Vanden Broecke. Hun zestien jaar oude afstudeerproject, Kleine Bezetting, wordt speciaal voor TAZ hernomen en gepresenteerd als openingsvoorstelling van TAZ.
Don Verboven, in de beginjaren laureaat jong theater en later programmator, gaat aan de praat met Bert Luppens (centrale gast TAZ#2002) en Jetse Batelaan (Jongtheaterprijs 2001). Steven Heene (eerst recensent, dan programmator, en sinds 2010 hoofredacteur van de TAZette) zoekt Ramona Verkerk, die speciaal voor TAZ én op vraag van Steven, haar zelfgeschreven debuut Warmhouwe herneemt, op. Ook met Arend Pinoy, laureaat TAZ 2009, Lucas De Man, Miet Warlop en De KOE gaat hij in gesprek.
Liv Laveyne en Sophie De Somere (programmatoren Jong Theater 2009-2015) focussen op de makers van Heimat 2, Rebekka de Wit, Freek Vielen en Maarten Ketels (TAZ 2012 SABAM Jongtheaterschrijfprijs), het gezelschap BOG. (laureaat 2013).
> Pieterjan Vervondel (muziekprogrammator vanaf 2004) tovert programmagewijs De Lokettenzaal in cc De Grote Post om middernacht om tot ‘Club Terminus II’. ‘Club Terminus’ was het legendarische clubzaaltje in het stationsgebouw van Oostende waar vele memorabele TAZ concerten en uitbundige feestjes plaatsvonden 

Het heden?
Ex-centrale gasten, TAZ laureaten, maar evengoed enkele TAZ publiekslievelingen worden uitgenodigd met recent werk. Zij brengen stuk voor stuk voorstellingen over actuele thema’s en problematieken.
Naast de vele theatervoorstellingen breit TAZ een vervolg aan het vorig jaar opgezette en gelijknamige SALONGESPREK Europese Vluchtverhalen. Wat maakt de huidige vluchtelingencrisis anders dan pakweg tachtig jaar geleden, toen Oostende door emigranten uit nazi-Duitsland overspoeld werd? Met o.a. Geert Mak, Alicja Gescinska en Bruno De Wever. 

Niet minder dan 17 voorstellingen Jong Theater zijn dit jaar te zien op TAZ. Sophie de Somere en Merel Heering doorkruisten het Vlaamse en Nederlandse theaterlandschap. Sophie programmeert inmiddels zes jaar voor Theater aan Zee, en tot vorig jaar was Liv Laveyne, haar compagnon de route. Een nieuwe sparring partner vond Sophie in Merel Heering, die naast programmator ook dansdramaturge is. 

In Jong Muziek nodigen we zoals steeds acht beginnende bands uit op een minitournee in Oostende: van het intieme decor op de binnenplaats van Fort Napoleon naar een open plek in de stad, op straat, tussen alle dagjesmensen heen.

Meer info over het jong werk in 2016 lees je hier.

Ook binnen het literatuurluik wordt een stevige brok geserveerd, met Uitgelezen aan Zee, Apéro Poëzie, en nieuw deze editie: De Debutanten, een format waarin acht auteurs hun eerste werk voorstellen. 

TAZ en Poppentheater FroeFroe bezetten met Het Familiepark opnieuw het Leopoldpark met tentjes, knotsgekke spelletjes, een sprookjescarrousel en vele theatervoorstellingen en concertjes voor klein en groot.

De late fuivers trekken ook deze zomer naar het Cultuurcafé in De Grote Post, waar dj Jan Ducheyne tot het ochtendgloren plaatjes draait, Club Terminus indachtig.

 

De toekomst?
Met maar liefst tien premières (waaronder vier Belgische), een try-out en een avant-première werpen we een blik op wat het komend seizoen in de theaterzalen speelt. Premières van ex-centrale gasten, TAZ laureaten en TAZ publiekslievelingen!
Tijdens het SALONGESPREK TAZfutur werpen we een blik op editie 2017, maken we je deelgenoot van het artistieke parcours. 

Het verleden, heden en de toekomst
In één project Post, Present, Future valt verleden, heden en de toekomst letterlijk samen.
Tijdens TAZ#2011 installeerde de Britse kunstenares Ruth Cross zich met haar bureau op de Oostendse Zeedijk. Bezoekers kregen de kans om, met zicht op zee, een brief te sturen naar hun toekomstige zelf over vijf jaar. Twee weken voor TAZ keert Ruth terug om deze brieven persoonlijk te overhandigen. Herinneren de mensen zich nog dat ze die brief schreven? Is hun leven veranderd? Samen met Ayla van Kessel maakt ze een kortfilm van de kleine intieme momenten wanneer de ontvangers voor het eerst hun envelop opendoen