ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2018

Dirk Pauwels, die in 2017 de eerste gastcurator van TAZ was, wordt in 2018 opgevolgd door Barbara Raes. Het festival vindt plaats van van 25 juli tot en met 4 augustus.

Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen en kunstenaars die vandaag het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan. 

Programma: o.a. Chasse Patate van Studio ORKA, Poquelin II van tg STAN, Waar we ook zijn van Laura van Dolron, The Sea within van Voetvolk, Heimat 3, How to build a home van De Nwe Tijd, Zvizdal van BERLIN …

De premières: o.a. Panic Fear of Standing Still van Kasper Vandenberghe, De Blinden van LOD muziektheater/theaterproductiehuis ZEELANDIA, Het betreft liefde van Tine Van Aerschot, Zeitgeber van Orkater|De Nieuwkomers/More Dogs, Danse Massacre van TOSO/Kraakland, De Zingende Vuurtoren van De Bronstige Bazooka’s en zon dag kind van Beyond The Spoken, TAZ en hetpaleis.

Binnen het parcours dat Barbara Raes uitstippelt ook veel aandacht voor ‘nieuwe rituelen’, in haar praktijk Beyond The Spoken ontwikkelt ze immers samen met kunstenaars afscheidsrituelen voor transitiemomenten in het leven. Ze zoeken zo naar de helende werking die kan ontstaan bij een goede verbinding tussen kunst, zorg en rituelen. Binnen dit parcours situeren zich o.a. zon dag kind, Tussen ons: het huwelijk, het Babbelsalon, Rechtszaak tegen de dood, Rope.

De selectie van Jong Theater is in handen van vast programmator Mats Van Herreweghe i.s.m. gastcurator Jong Werk Sarah Eisa. Samen selecteren ze 12 voorstellingen.
Voor de selectie Jong Muziek programmeren Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) acht jonge bands. En als steeds spelen ze elk op vier verschillende locaties. 
Ook jong film- en poëzietalent krijgt een platform aan zee.
Meer info over het jong werk in 2018 lees je hier

Ook binnen het literatuurluik wordt een stevige brok geserveerd. Drie nieuwe literatuurformats, en twee beproefde formats. 
Nieuwin (N)ooit Gelezen komen gererommeerde kenners en jonge niet-kenners samen rond een klassieker uit de Nederlandse literatuur, bv. Het Dwaallicht van Elsschot of Oeroeg van Hella S. Haasse. In Non-Fictie staan vier thema’s en boeken centraal: bv. Kunst en zorg & De Bottons Religie voor Atheïsten, Opstand & De mens in opstand van Camus.
De boeken uit deze formats ook ook aan bod tijdens De Leesclub.
Apéro Poëzie – bekende lezers en hun favoriete dichters, debuterende dichters, illustratoren – en Op Sleeptouw, een kleine groep ontmoet een auteur, staan opnieuw op het programma.

TAZ en Poppentheater FroeFroe bezetten met Het Familiepark opnieuw het Leopoldpark met tentjes, knotsgekke spelletjes en vele theatervoorstellingen en concertjes voor klein en groot. Twee voorstellingen gaan er in première: Rommelman van FroeFroe en Stella, ster van de zee van vzw Jenny, De Roovers en FroeFroe.