ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2022

De 25e editie van Theater Aan Zee vindt plaats van 27 juli tot 6 augustus 2022. Artistiek leider Luc Muylaert neemt voor editie 2022 een stapje terug. Jozefien Mombaerts (Jong Werk programmator TAZ#2021) treedt aan als artistiek leider ad interim.

In samenspraak met Luc komt het programma van TAZ#2022 tot stand. Daarnaast laat Jozefien haar voor deze editie ook begeleiden door een Artistiek Raad van Advies bestaande uit Cindy Godefroi en Lies Deschietere.

Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen en kunstenaars die het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan.

Programma: o.a. Ik ben de walvis van Wim Opbrouck/Maandacht, De nieuwe man van DE HOE, Triptych: The missing door, The lost room and The hidden floor van Peeping Tom, Once upon a time in the Westhoek van Compagnie Cecilia, We Agree to Disagree van Collectif Malunés, Pied de Poule van Studio Orka.

Premières: o.a. De kinderen van de reus van HETGEVOLG/kleinVerhaal/TAZ#2022, De Barbier van DESCHONECOMPAGNIE/Muziektheater Transparant, LAETOLI AMFITHEATER van Honoré d’O/TAZ/VUB.

Spoor 2: Naast een TAZjongerenPAZ, waarbij jongeren 50% kregen op alle voorstellingen voor slechts een eenmalig bedrag van €5, gingen we ook op zoek naar een programmatie die hier naadloos op aansloot. Voor de 25e editie van TAZ werd de iconische locatie van TAZ, NMBS-loods, omgetoverd tot SPOOR 2. Onder deze noemer serveerden we hier voorstellingen op de wip tussen theater, dans en muziek. Denk aan Into the Open van Voetvolk, Permanent Destruction van Naomi Velissariou/Theater Utrecht, Double Bills en zelfs Jong Werk. Kortom: de rode draad was bewegen. En voor zij die dorst kregen van al dat geshake, gewieg en geheadbang konden genieten van een drankje bij de bar van Café Central in SPOOR 2.  

Het circusdorp en Café Jardin: Te midden het groen streken dan weer enkele circusgezelschappen neer in het Maria Hendrikapark. Onder andere met Circus Ronaldo en Collectif Malunés creëerden we een waar circusdorp. En ook daar kon je tijdens het wachten genieten van een drankje in Café Jardin.

De selectie van Jong Theater werd geprogrammeerd door Marijn Lems, Kobe Chielens en Joeri Cnapelinckx. Samen selecteerden ze 11 voorstellingen. De jonge makers werden tijdens TAZ technisch en productioneel ondersteund en begeleid door twee mentoren: Liv Laveyne en Wouter Hillaert. Na TAZ#2022 trok een selectie van het Jong Theaterwerk met TAZ ON TOUR naar het binnenland langs verschillende culturele centra.

Voor de selectie Jong Muziek programmeerden Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) acht jonge beloftevolle bands. Ze speelden elk vier keer op verschillende locaties in de stad.

Literatuurluik: Voor elke Uitgesproken vroegen we een scherpe pen om een statement te schrijven rond het thema ZIE JE MIJ, geef zichtbaarheid aan het onzichtbare. Waar kunnen we nog beter zorg dragen voor onszelf en elkaar? Wanneer krijgt de zee een stem om aandacht te vragen voor het klimaat? Vier van de zes teksten werden integraal gepubliceerd in de TAZ-brochure. Bovendien werden alle teksten ook live gebracht en besproken tijdens een van de Uitgesproken sessies in KAAP. Schrijvers: Jonas van der Slycken, Geert Buelens, Suzanne Grotenhuis, Ann Peuteman, Marian Donner, Walter Weyns.

Apéro Poëzie - Bekende lezers praten over de poëzie in hun leven en nodigen een dichter uit die ze bewonderen. Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant, gaat met hen in gesprek over wat poëzie voor hen betekent. Gasten: o.a. Jeroen Perceval, Tom Lanoye, Jaouad Alloul, Peter Verhelst, Ella Michiels,..

Boekvoorstellingen - een auteur, een boek en een publiek. Gasten: o.a. Wim Opbrouck, Tom Lanoye, Elvis Peeters, Chris de Stoop,..

Samen met Jos Geysels en Els Snick verdiepte het publiek zich tijdens De Leesclub in boeken, fictie en non-fictie, die aan bod kwamen tijdens het festival of te maken hebben met het centrale thema van TAZ: zorg.

Bekende TAZ-performers brachten dan weer tijdens De Voorleesclubsessies (VRT, deAuteurs) live de mooiste kinderboeken tot leven. Verder werden er ook verschillende familievoorstellingen geprogrammeerd voor kinderen, groot en klein, en kon men ook iedere dag terecht in het Kindercafé op Café Koer. Mu-zee-um organiseerde naar jaarlijkse gewoonte ook weer een LABO THEATERWEEK voor kinderen tussen 4-9jaar. 

TAZ Youth: De jongerenwerking van TAZ brengt tijdens Theater Aan Zee een cultureel aanbod van, voor en door jongeren tussen 15 en 26 jaar. Gedurende twee dagen kan men genieten van workshops, concerten, dj’s,.. op maat van jongeren. Muziek gepresenteerd tijdens TAZ Youth: LATE BORN, MELTHEADS, SquareDrop, Gisèle, Eno en Dj Tresko. TAZ Youth is een samenwerking tussen TAZ, OHK, Sabam for Culture.

Op de Wetenschap Aan Zee sessies (KVAB/TAZ) kon je je ook opnieuw laten meeslepen door tal van boeiende feiten én vragen, vertrekkende vanuit actuele problemen.

Tijdens het eerste weekend 29, 30 en 31 juli vormt het Sint-Catharinaplein in het Westerkwartier het toneel voor een onvergetelijk buurtfeest: Quartiers d’O. TAZ, kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en FMDO, bewoners en verenigingen uit de wijk zetten samen een driedaagse met theater, muziek, dans en workshops op poten. 

Laureaten

Creatiebeurs Jonge Makers: Sinds 2020 reikt TAZ de ‘Creatiebeurs Jonge Makers’ uit. Het traject zet in op een duurzame relatie tussen de jonge makers, partners, investeerders en publiek. Duurzaam in tijd, ondersteuning en groei, met het oog op de verdere ontwikkeling en het maken van een nieuwe creatie. Met deze creatiebeurs gaat TAZ, samen met partners en investeerders, een vervolgtraject aan met een startende kunstenaar. Als trouwe partner ondersteunt Sabam for Culture met €7.500 en advies omtrent promotie, spreiding en ontwikkeling. De Grote Post biedt een residentie en alle er aanwezige faciliteiten aan. TAZ investeert € 2500 en ondersteunt op logistieke, productionele, communicatieve en zakelijke wijze. Elk jaar kunnen alle jonge makers die op de huidige festivaleditie binnen het Jong Werk te zien waren een aanvraag indienen voor de creatiebeurs.

Laureaat 2021: De tweede beurs gaat naar Laurens Aneca, hij zal samen met Serdi Faki Alici een voorstelling maken. Serdi (werktitel) gaat in première tijdens TAZ#2023.