ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Noppes

Laureaat Jong Muziek TaZ 2004

2004 Noppes
Muziek - Jong muziek
Celtic Ireland

Zowel in de hoofdbrochure van Theater aan Zee als in deze brochure (de last minutes) kan u een overzicht vinden van alle genomineerde jonge muzikanten. Dit jaar zal voor de eerste maal een ‘Jongmuziekwerk’ prijs uitgereikt worden.

NOPPES is een nieuwe Antwerpse groep rond Roy Aernouts. (vorige edities theater aan zee: Het appartement, VHS‚....) Samen met een bende jazzmuzikanten (Hannes D`Hoine‚ Seppe Donvil, Wim Degezelle) brengt hij Neder-Antwerpse liedjes die balanceren tussen humor en melancholie.

`Pure schoonheid, wat je ook moet besluiten over de nummers twee en één van de wedstrijd, elkaar waard en nu al klaar voor het grote werk: Mira Bertels en Roy Arnouts, de eerste met `Klein gevaarlijk afval` (een afgerond project), de tweede in het algemeen Antwerps. Beiden hebben uitmuntende songs en brengen die podiumvast met présence, flair, humor en lef. Niet onbelangrijk: zij omringen zich met al even briljante muzikanten, opvallend in functionaliteit. Klasse.` (De Morgen) 

Winnaar Jongmuziekprijs TaZ 2004

`Komen we bij de winnaar. De eerste prijs is een bedrag van 1.250 euro. De winnaar kan er voor kiezen dit geld te investeren in een nieuw project. In dat geval wordt hij uitgenodigd om dat project hier in residentie te komen maken voor de volgende editie van TaZ en dan legt TaZ daar nog eens 1.250 euro bovenop, plus de logistieke ondersteuning. Daamaast wordt de winnaar uitgenodigd om een concert te spelen op de slotdag van de Paulusfeesten, hier in Oostende. 

Maar nu de winnaar. 
Deze groep heeft ons vanmiddag een uur lang alle kleuren van de regenboog laten zien. Uiterst originele teksten, scherper dan een fileermes: absurd, grappig, ontroerend, herkenbaar, gedurfd, kortom: alle geledingen tegelijk. Muzikaal gevarieerd, drijvend op een stevige groove in voortreffelijk samenspel tussen 2 gitaren, drums en contrabas. En dan vooraan een frontman met een stem die alle kanten opkan. Die nummer na nummer blijft verbazen door zijn présence, zijn gemak, zijn humor, zijn gevoeligheid. Met een lichte voorsprong, maar wel de terechte winnaar van JMW 2004: Roy Aernouts en Noppes.`

Reportage Focus TV - NOPPES (Roy Aernouts vanaf 0:54) + interview Peter Anthonissen