ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen aan zee: Het Schervengericht

2008 Uitgelezen aan Zee, Radio Candip
Literatuur
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

Het boekenprogramma van Vooruit en De Morgen zakt weerom af naar De Droge Coo.

Boek op tafel: Het Schervengericht van A.F.TH. Van der Heijden

Een door het leven zwaarbeproefde filmregisseur verdwijnt achter de tralies. Hij maakt er kennis met een veroordeelde, die door een medegedetineerde in brand is getoken en nu met een geheel omzwachteld hoofd rondloopt. Tussen de twee mannen ontstaat een onwillige verstandhouding - totdat de cineast ontdekt dat achter alle zwachtels de persoon schuilgaat die zijn leven heeft verwoest. Dan pas hebben ze een écht gesprek. Geen berouw, geen vergiffenis.
De filmmaker gaat tot op het bot. Nadat de twee gevangenen met elkaar in gevecht zijn geraakt, komt de filmer in een isoleercel tot een ondraaglijke identificatie met zijn ongeboren zoon. Als voldragen foetus, na de moord op de moeder, moet die nog zo`n wintig minuten in haar dode lichaam geleefd hebben. Het worden voor hem `de eenzaamste twintig minuten uit de geschiedenis van de mensheid’. Het chervengericht kan behalve als een visionair verslag van een van Amerika`s smerigste moordzaken gelezen worden als een metaforisch commentaar op recente noodlottige gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving. 
A.F.Th. van der Heijden werd onderscheiden met onder meer de Anton Wachterprijs‚ de F. Bordewijkprijs‚ de Multatuliprijs‚ de Generale Bank Literatuurprijs en De Gouden Uil.

Gastvrouw: Fien Sabbe (presentatrice Gouden Uil, freelance De Morgen)
Vast panel: Anna Luyten (Knack) en Jos Geysels (Minister van Staat)
Kroniek: Bernard Dewulf (dichter-schrijver, De Morgen)
Muzikale intermezzo’s: Radio Candip (zangeressen van Zita Swoon en Arsenal) i.s.m Toestanden, de actualiteitenreeks van kunstencentrum Vooruit

Speciale gasten: Frieda Van Wijck (VRT‚ presentatrice van De Laatste Show), Walter Van Steenbrugge (advocaat, auteur van De  Affaire J ustitiel