ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen aan zee: Het Verslag van Brodeck

2008 Uitgelezen aan Zee, Radio Candip
Literatuur
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

Het boekenprogramma van Vooruit en De Morgen zakt weerom af naar De Droge Coo.

BOEK op tafel:
Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel

Brodeck is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp is komen wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermijdelijk was. Brodeck ontdekt al snel meer dan hij ooit kwijt zal kunnen in het verslag. Hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Al schrijvende wordt hij herinnerd aan zijn deportatie naar het kamp, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid. Intussen hoort hij steeds meer gedempte stemmen, die hem doen inzien dat hijzelf misschien ook niet zo thuis is onder zijn dorpsgenoten. Het verslag van Brodeck is een parabel op de Shoah waarin het woord `jood` niet één keer voorkomt. Haarscherp schetst Philippe Claudel tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn, maar bovenal laat hij zien hoe liefde de kracht geeft om te volharden, tegen alle angst in. Het verslag van Brodeck is een intense roman, waarin Claudel met zijn gevoelige en beeldende manier van vertellen de kern van het menselijk bestaan raakt.

Gastvrouw: Fien Sabbe (presentatrice Gouden Uil, freelance De Morgen)
Vast panel: Anna Luyten (Knack) en Jos Geysels (Minister van Staat)
Kroniek: Bernard Dewulf (dichter-schrijver, De Morgen)
Muzikale intermezzo’s: Radio Candip (zangeressen van Zita Swoon en Arsenal)i.s.m Toestanden, de actualiteitenreeks van kunstencentrum Vooruit

Speciale gasten:
Sophie De Schaepdrijver (auteur van o.a. De groote oorlog, momenteel Associate Professor of Modern European History aan de Pennsylvania State University, USA), Joke Devynck (film- & TV-actrice, bekend van o.a. Vermist, Flikken, Aspe, Sara...)