ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen aan zee. De zesde dag

(G)een Gouden Uil

2009 Uitgelezen aan Zee
Literatuur
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

UITGELEZEN AAN ZEE 
Het boekenprogramma van Vooruit en De Morgen strijkt tijdens TAZ - met een alweer indrukwekkende gasten- en dito boekenlijst — neer aan zee. 

Gastvrouw: Fien Sabbe (freelance De Morgen)
Vast panel: Jos Geysels (Ministervan Staat) en Anna Luyten (Knack)
Kroniek: Paul Baeten Gronda (auteur van Nemen wij dan samen afscheid van de liefde), Bart Moeyaert
Muzikale intermezzo``s: muzikale verrassingsgasten

Godenslaap: Erwin Mortier
Alleen maar nette mensen: Robert Vuijsje
Speciale gasten: Yves Desmet, Tine Van den Brande

Of de ene dan wel de andere de Gouden Uil verdiende, bij Uitgelezen hebben we het gewoon over beide boeken an sich. De uiteindelijke Gouden Uil-winnaar‚ `Alleen maar met nette mensen` van Robert Vuijsje, swingt volgens voorzitter Guy Mortier "als een Afrikaanse tiet". Dit hilarische verhaal over een joodse jongen met Marokkaans uiterlijk op jacht naar een Afrikaanse met grote borsten is inderdaad goed voor "Een formidabel inkijkje in twee milieus en een zedenschets over de nulticulturele samenleving" (VPRO). 

Klinkt de taal van Vuijsje als sneltreinrap-muziek‚ dan is Erwin Mortier in Godenslaap, over een stokoude vrouw die terugblikt op naar kinderjaren, fijnzinnig traag. "Zijn proza s poëzie, zijn poëzie is muziek"  (De Volkskrant). 

Yves Desmet (De Morgen) is een bewonderaar van Mortier; maar wat vindt hij van Vuijsje? En kiest presentatrice-actrice Tine van den Brande partij of legt ze beide boeken in de hoogste schuif?