ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Kolwezi

Bato Congo

2012
Expo
Leopoldpark

Voor Bato Congo gaat TAZ een samenwerking aan met KVS, 11.11.11 en VAIS (Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking).

In dit project staat het belang van cultuur voor duurzame ontwikkeling centraal. Naast enkele producties uit Congo is er de ontmoeting met Congolese artiesten in een ontspannen en aangename sfeer van concerten, expo`s, salon- en nagesprekken, kinderateliers, workshops en zelfs een voetbalmatch.
Twee debatten over het belang van cultuur voor duurzame ontwikkeling ruggensteunen dit programma, dat mee georganiseerd wers door de Oostendse dynamische Noord-Zuidgroeperingen. Twee Congolese bloggers rapporteren iedere dag over Bato Congo en de relaties tussen Kinshasa en Oostende in de TAZette.

Stephan Vanfleteren opent de expo`s op vrijdag 27 juli om 17u, aan het Meetingpoint Familiepark. 

Het werk van de Congolese kunstenaar en fotograaf Sammy Baloji werd wereldwijd getoond in gerenommeerde musea en op belangrijke festivals, en onlangs werd hij bekroond met de Spiegelprijs, de tweejaarlijkse prijs toegekend aan "een persoon of vereniging die bijdraagt aan een realistische beeldvorming over Afrika".

Voor de expo Kolwezi documenteert hij sinds 2009 de ontginning van kobalt en koper in Katanga.

De gigantische vraag naar deze grondstoffen ontketende een ware goldrush in de streek. Internationale investeerders, met China voorop, organiseren er met steun van de overheid de `artisanale` exploitatie van de mijnen, in ruil voor het herstellen van de Congolese infrastructuur. Artisanaal betekent dat Congolese arbeiders er op gevaar van eigen leven moeten afdalen in de vroeger industriëel ontginde mijnen, er met handwerktuigen delven, om vervolgens met hun zware last weer naar boven te komen. 

Tegenover deze rauwe beelden plaatst Baloji de Chinese affiches die de handelszaken sieren van de `cités de bâches`, de tijdelijke woonwijken vol bric-a-brac onderkomens voor de mijnwerkers in Katanga.

De affiches zijn idyllische fotomontages, van het Congo van morgen misschien ...

De expo heeft inmiddels een plek gevonden in het Leopoldpark.

Met dank aan MUTOH.