ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Apéro Poëzie: Josse De Pauw/Tonnus Oosterhoff

2016 TAZ (Theater Aan Zee), Poëziecentrum
Literatuur
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

Een programma van Theater aan Zee en Poëziecentrum met dank aan deAuteurs.

Tijdens een aperitiefinterview halen bekende lezers hun lievelingsgedichten en favoriete dichters uit de boekenkast en outen ze zich als echte poëzieliefhebbers. Bovendien brengen ze een dichter mee die ze bewonderen. Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant, gaat met hen in gesprek, over de verzen die hun leven veranderd hebben en wat poëzie voor hen betekent.
In Apéro Poëzie wordt niet enkel gepraat over poëzie, maar worden gedichten ook gelezen, getoond, live getekend en gezongen! Elke middag is er ook plaats voor een groot talent dat exclusief nieuw werk brengt. De illustratoren die genomineerd zijn voor de deAuteursprijs 2016 zorgen voor tekenwerk.

Taalgevoeligheid is een van de vele opvallende kenmerken van acteur Josse De Pauw. Niet verwonderlijk dus dat hij een poëzielezer is. Hij presenteert de veel gelauwerde Nederlandse dichter Tonnus Oosterhoff en vertelt wat hij zo fascinerend vindt aan diens gedichten. Oosterhoff publiceert poëzie, romans, essays en hoorspelen. In 2012 werd zijn volledige poëtische oeuvre bekroond met de P.C. Hooft-prijs. Beide heren leggen ook uit wat voor hen het schone geheim van de poëzie is en welke dichters ze bewonderen.

Eva Cox, bekend van dichtbundels Pritt.stift.lippe en Een twee drie ten dans, is terug van weggeweest. Ze leest gloednieuwe gedichten voor en tijdens het interview en de voordracht maakt Wide Vercnocke tekeningen. Vercnocke werkt als freelance illustrator voor onder meer Knack Focus en Agenda. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement De Sprekende Ezels in Leuven en Brussel. In september verschijnt zijn derde stripalbum.

Johannes Verschaeve brengt muzikale intermezzo’s. Hij is bekend als de prettig gestoorde frontman van The Van Jets. Af en toe verlaat Johannes zijn luide bende voor naakte akoestische performances, zoals ditmaal op TAZ#2016.