ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Debutanten: Rebekka de Wit/Sven Vitse

Laureaat TAZ-deAuteursprijs 2016

2016
Literatuur - Laureaat
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

Acht auteurs stellen tijdens vier middagen hun debuut voor in Vrijstaat O., met zicht op zee. Ze lezen fragmenten voor uit hun boek en gaan in gesprek met FRIEDL’ LESAGE. Oostendenaar JOHANNES VERSCHAEVE, frontman van The Van Jets, zorgt voor de muzikale intermezzo’s.

I.s.m. deAuteurs en Vrijstaat O. is er dit jaar de TAZ-deAuteurs Debutantenprijs voor de meest beloftevolle debutant. Hij/zij maakt kans op een prijs van 1500 euro, geschonken door deAuteurs en een schrijversresidentie van drie weken in Oostende, aangeboden door TAZ en Vrijstaat O.. De jury bestaat uit: Gert Brouns (boekhandel Limerick), Dorian van der Brempt (voormalig directeur van Vlaams-Nederlands huis deBuren), Katrien Van Der Perre (directeur deAuteurs), Luc Denorme, Erika Wybouw (Leesclub Oostende) en Martine Vandermaes (bibliothecaris bibliotheek Kris Lambert, Oostende).

Literatuur met zicht op zee, een perfect begin van een boeiende TAZ-dag!

In 2012 werd Rebekka de Wit (°1985) bekroond met de TAZ-KBC Jongtheaterprijs voor haar afstudeerproject Hoe dit het verhaal werd. Datzelfde jaar won ze ook, samen met Maarten Ketels en Freek Vielen, de SABAM Jongtheaterschrijfprijs voor Stel je voor, ik zoek een staat.
Nu is ze één van de drie jonge theatermakers die de artistieke leiding van theatergezelschap deTijd overgenomen heeft van Lucas Vandervost. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Over een familie die verscheurd achterblijft na het verlies van twee dierbaren.

Sven Vitse (Oostende, °1981) is criticus, essayist en docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is redactielid van het literaire tijdschrift DW B en in 2010 publiceerde hij de essaybundel Tekstbestanden. Dit jaar debuteert hij met de verhalenbundel Ondier, een drieluik over verbeelding en verlangen en zijn overleden vader, Frank Vitse. Frank zette zich jarenlang in voor TAZ als vrijwillige medewerker.

 

Uit het juryverslag:

In samenwerking met de Auteurs en Vrijstaat O. is er dit jaar de TAZ-deAuteurs debutantenprijs voor de meest beloftevolle debutant. De zes juryleden kregen negen titels van  debutanten te lezen. Werk van Rebekka De Wit, Alicja Gescinska, Mustafa Kör, Isabelle Rossaert, Lize Spit, Lara Taveirne, Kris Vansteenberge en Sven Vitse.
De boeken werden graag doorgenomen, soms eens herlezen, soms een ontdekking. De jury wil alle auteurs bedanken omdat ze hun schitterende verhalen willen delen met het grote publiek. Uitgeverijen die geloven in nieuw talent zijn cruciaal voor het literair aanbod.  

TAZ heeft een eigenheid en karakter en de jury wil dit ook doortrekken naar de debutantenprijs. De jury heeft veel potentieel en talent ontdekt. Kiezen was niet evident.   

Toch is er één werk  dat de anderen overstijgt en dat zich van de andere debuten onderscheidt. De jury was gecharmeerd door de ontwapenende taal. Het boek is vernieuwend,  jong, ernstig maar toch met humor, als het ware rouw en rauw.  
De auteur is één met het boek. De gedachten en taal overstijgen de werkelijkheid.
Een prototype voor de jonge generatie. 

De TAZ-deAuteurs debutantenprijs 2016 gaat naar de roman WE KOMEN NOG EEN WONDER TEKORT van Rebekka De Wit. 

Rebekka, de jury gelooft in jouw potentieel. De geldprijs van € 1500 samen met 3 weken residentie in Oostende vormen allicht een uitstekende start voor een volgende roman. 
En wie weet zoals reeds voorheen gesuggereerd, wordt het: Waar is iedereen?

Nog volgende aanbeveling van de jury, Rebekka, lig niet wakker van de critici en schrap niks in je volgende editie van WE KOMEN NOG EEN WONDER TEKORT.  Volg je eigen stem.  Schrijf met je eigen taal.