ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Non-fictie: Toekomst, technologie, hoop

2019
Literatuur
KAAP / Vrijstaat O.

Verhalen houden ons een spiegel voor, of ze nu waargebeurd zijn of niet. Dit jaar nodigt TAZ zestien experts uit om aan de hand van fictie en non-fictie in dialoog te gaan over wat er in de samenleving leeft. Elk thema wordt twee keer besproken - via fictie en via non-fictie - door een panel van twee deskundigen.

Moderator: Phara De Aguirre.
Gasten: Johan Braeckman, Caroline Pauwels wordt vervangen door Gustaaf Cornelis.
Boeken: 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari en Algoritmes aan de macht van Hannah Fry.
Intermezzo: Yousra Benfquih (spoken word). (Zie ook Emma inviteert)

Na Sapiens en Homo Deus richt Harari zijn blik op het heden. In 21 lessen voor de 21ste eeuw (zie ook De Leesclub: 21 lessen voor de 21ste eeuw) legt hij uit wat vandaag de grootste bedreigingen zijn voor de mensheid.

In Algoritmes aan de macht legt de Britse wiskundige Hannah Fry uit hoe algoritmes de wereld in een razendsnel tempo veranderen. Met moeilijke dilemma’s tot gevolg.

Johan Braeckman is filosoof en hoogleraar, verbonden aan de UGent. Daarnaast geeft hij vaak lezingen over onder meer de evolutietheorie, bio-ethiek en neurowetenschappen.

Caroline Pauwels kan helaas niet aanwezig zijn, haar collega aan de VUB Gustaaf Cornelis gaat in gesprek met Johan Braeckman. Hij is wetenschapsethicus aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen, geïnteresseerd in wat misloopt: van klimaatontkenning tot wetenschapsfraude.

Het thema `toekomst, technologie, hoop` komt ook aan bod in Fictie: Toekomst, technologie, hoop met Jean-Paul Van Bendegem en Kati Verstrepen.

In het kader van BRUS | OOST, een samenwerkingsproject met de Vlaamse Gemeenschapscommissie.