ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Urgent gesprek #1: Hoe gaat de kunst om met het andere?

2017 rekto:verso
Rand
PMMK / Mu.ZEE

Laten we het in tijden van ‘fake news’ eens over de waarheden hebben. De wereld hangt ervan aaneen: overtuigingen die sluipenderwijs gedeelde wijsheid zijn geworden. Ook in het theater en de kunsten bestaan ze: waarheden op het randje van clichés. Ze zeggen niet alleen veel over de kunsten van vandaag, maar ook iets over onze tijdsgeest. Hoe ‘waar’ zijn deze waarheden eigenlijk? Wat schuilt eronder?

Naast alle creatieve geweld op TAZ organiseert cultuurmagazine rekto:verso drie urgente gesprekken rond drie van zulke waarheden. Verwacht geen bloedige debatten met gekruiste degens. Wel een vrijplaats om samen een paar dingen op te klaren. Met betrokken sprekers. Met pertinente vragen. Met tijd om er samen genuanceerde antwoorden op te vinden.


Creativiteit kent geen grenzen, hoor je vaak beweren. Maar wat met de creativiteit van mensen die echt buiten de norm vallen, omdat ze lijden aan psychosegevoeligheid of een andere psychische kwetsbaarheid? In de media is het stigma nog steeds huizenhoog. In de brede samenleving is het al niet veel beter. We schuiven ‘het andere’ makkelijk in één hoek. Kunsten staan toch meer open voor die andere creativiteit, zegt men dan. Maar is dat zo? Zelfs na vele tentoonstellingen met de lastige term ‘outsider art’ blijft het zoeken naar een respectvolle omgang waarin de kunst en niet de ziekte centraal staat. Wat zijn mogelijke strategieën? Is het andere wel zo anders?

Psychiater Erik Thys is auteur van Psychogenocide, een boek over de georganiseerde uitroeiing van mensen met een psychiatrische problematiek door de nazi’s. Hij werkt met KAOS (zie ook Museum van de eigenzin) al lang met kunstenaars die ook patiënt zijn, en ziet veel gelijkenissen tussen hoe de maatschappij naar psychiatrische patiënten kijkt, en hoe ze artiesten ziet.

Met Erik Thys, choreograaf Alain Platel, onderzoeker Anneleen Masschelein en kunstenaar-curator Sven unik-id, theatermaker Mira Bryssinck (zie ook Utopia).
Moderatoren: Wouter Hillaert & Wannes Gyselinck (redactie rekto:verso).

In het kader van BRUS | OOST, een samenwerkingsproject met de Vlaamse Gemeenschapscommissie.