ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Fictie: Toekomst, technologie, hoop

2019
Literatuur
KAAP / Vrijstaat O.

Verhalen houden ons een spiegel voor, of ze nu waargebeurd zijn of niet. Dit jaar nodigt TAZ zestien experts uit om aan de hand van fictie en non-fictie in dialoog te gaan over wat er in de samenleving leeft. Elk thema wordt twee keer besproken - via fictie en via non-fictie - door een panel van twee deskundigen.

Moderator: Phara De Aguirre.
Gasten:
Jean Paul Van Bendegem, Kati Verstrepen.
Boeken: De cirkel van Dave Eggers en Brave new world van Aldous Huxley.
Intermezzo:
Yousra Benfquih (spoken word). (Zie ook Emma inviteert)

Met het verfilmde De cirkel bewijst de Amerikaanse auteur Dave Eggers dat onze huidige samenleving ook na Orwells 1984 nog voldoende inspiratie biedt voor een dystopische roman.

Het visionaire Brave new world (zie ook De Leesclub: Brave new world) uit 1932 van Aldous Huxley wordt tot op vandaag beschouwd als hét typevoorbeeld van de dystopische roman. In een schijnbaar paradijselijke toekomst zijn pijn en oorlog uitgeroeid dankzij een hoogtechnologische reorganisatie van de samenleving. Maar tegen welke prijs?

Emeritus Jean-Paul Van Bendegem was als filosoof en wiskundige verbonden aan de VUB en is een graag geziene gast op radio en televisie. Zijn onderzoek spitst zich toe op de raakpunten tussen filosofie, wiskunde en wetenschap.

Kati Verstrepen is advocaat en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Ze uit al enkele jaren haar bezorgdheid over de toekomst van de mensenrechten in België, vooral wat betreft de rechten van migranten.

Het thema `toekomst, technologie, hoop` komt ook aan bod in het Non-fictie: Toekomst, technologie, hoop met Johan Braeckman en Caroline Pauwels.