Cine Rialto wordt in 1925 opgericht door Joseph Vanhakendover. Deze zakenman koopt de oude militaire gebouwen in de Langestraat en beslist er, naar het voorbeeld van de grote cinema’s in Brussel en Antwerpen, een bioscoop te openen. Het wordt een gebouw in eclectische stijl.Op 6 juli 1928 wordt de cinema officieel geopend met de film La sirène des tropiques. De opbrengst gaat naar het goede doel; een weeshuis, het moederhuis en de invalidenbond, die elk een cheque krijgen van 1.780 frank. Kort daarna doet de sprekende film zijn intrede en wordt Cinema Rialto uitgerust met de nieuwste klankapparatuur. In 1933 wordt Rialto heringericht tot twee cinema’s, Cine Rialto en Cine Casanova.
Vijf jaar later wordt het complex opnieuw verbouwd. Architect Bernard Christiaens tekent een ontwerp in modernistische stijl en Rialto wordt voorzien van lichtgroene zetels, indirecte verlichting en okerkleurige muren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijf de cinema, ondanks verschillende bombardementen, open. In die periode worden hoofdzakelijk Franse en Duitse gecensureerde films vertoond. In 1944 neemt ENSA zijn intrek in de cinema. ENSA of Entertainments National Service Association was opgericht om de Britse soldaten te entertainen tijdens de oorlog. Omdat de cinema tijdens de oorlog behoorlijk wat schade had opgelopen, worden in 1946 plannen getekend voor een nieuwe gevel.
Wanneer Joseph Vanhakendover kort na de oorlog overlijdt neemt zijn zoon Pierre de fakkel over. Op uitnodiging van Pierre Vanhakendover komen heel wat sterren van het witte doek naar Oostende. In deze periode wordt Oostende dan ook een echte filmstad. In 1976 laat Pierre Vanhakendover Cine Rialto omvormen tot een van de modernste cinemazalen in België. Het wordt een complex met drie zalen, een bar, groot scherm en Dolby-geluidssystemen. Twee jaar later wordt de cinema getroffen door een brand en gaat het complex volledig in vlammen op. Deze tegenslag weerhoudt de familie Vanhakendover echter niet een nieuw cinemacomplex te bouwen. Amper één maand na de opening overlijdt Jean Vanhakendover.
In de jaren ’90 organiseert Ciné Rialto verschillende keren de Nacht van de Fantastische film. In 1996 moet er, na een explosie in restaurant ernaast, La Belle Meunière, alweer worden verbouwd. Het jaar nadien presenteert TAZ er avant-premiéres van Windkracht 10 en Heterdaad, kortfilms van jonge filmmakers en Hombres complicados, de nieuwste film van Dominiek Deruddere. TAZ, die dan zijn eerste editie beleeft, koopt zelfs de allereerste kopie van de film, zodat die vertoond kan worden.
Ook de jaren daaropvolgend strijkt TAZ neer in ‘de Rialto’, met o.a. Jong Filmwerk in 2000 en 2001, Jong Theater in 2008 en 2009 en tal van films in 2011. Vanaf 2007 wordt Rialto niet meer als cinema gebruikt. De stad beslist om de zalen te huren voor plaatselijke toneelverenigingen. Op 1 januari 2013 vallen de projectoren in Cinema Rialto voorgoed stil en worden plannen gemaakt om de cinema te verbouwen tot assistentiewoningen.