ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Venetiaanse Gaanderijen

Albert I promenade/Zeedijk
8400 Oostende

De Venetiaanse Gaanderijen vormen samen met de Koninklijke Gaanderijen een geheel van galerijen langs de Oostendse zeedijk. Tussen de gaanderijen is een brugconstructie met drie doorgangen. Hier staat het ruiterstandbeeld van Leopold II met rechts ‘Hulde van de Oostense Vissersbevolking’ en links de beeldengroep ‘Dankbaarheid van het Kongolese Volk’.

De ‘dankbaarheid’ in de titel verwijst naar het bijschrift ‘Dank van de Congolezen aan Leopold II om hen te hebben bevrijd van de slavernij van de Arabieren’. In 2004 kapt ‘De Stoete Ostendenoare’, een groep activisten, een hand af van een van de Congolese figuren, dit als protest tegen de door België gepleegde wandaden in Congo. In ruil voor de teruggave eisen ze dat de stad het bijschrift vervangt door een iconische foto van slavenarbeiders met afgehakte handen. De stad Oostende weigert. De afgehakte hand wordt later aan de Congolese gemeenschap in Matonge geschonken.

De gaanderijen worden, tussen 1900 en 1903, op vraag van koning Leopold II gebouwd. Ze vormen voor de koning en zijn hoge gasten een passage naar de Wellington renbaan. Koning Leopold II wou ook een thermaal instituut. In 1909 geeft hij de opdracht aan de Franse architecten Flegenheimer, Bard en Garella samen met de Oostendse architect André Daniels. Zij ontwerpen een ‘Badenpaleis’ in art-decostijl dat opgetrokken wordt naast de zuilengalerijen.

Het gebouw bestaat uit het Grand Hôtel zelf, een zwembad dat dagelijks met vers zeewater wordt gevuld, de thermen en een thermaal instituut. Begin jaren tachtig worden de thermen geleidelijk aan afgebouwd en wordt het complex gerenoveerd en vernieuwd tot het huidige Thermae Palace Hotel. Ook de gaanderijen hebben lange tijd geen echte functie. Vanaf 1994 organiseert de stedelijke Cultuurdienst in de Venetiaanse Gaanderijen tentoonstellingen zoals de Bevrijding van Oostende, James Ensor, Affichekunst-aan-zee, Oostende in het oeuvre van Léon Spilliaert en in 2014 de samen met TAZ gerealiseerde expo Loopgraven in Afrika (1914-1918). Theater aan Zee gebruikt de Gaanderijen en omgeving al vanaf 1998 als locatie. In de paviljoenen aan de uiteinde van de gaanderijen is een tijd lang café Zottekot en vzw Habbekrats gevestigd. Aan de andere kant, in wat vroeger ‘De Droge Coo’ was, huist kunstencentrum Vrijstaat O.. TAZ brengt er vanaf 2007 literatuur, muziek en filmvoorstellingen.


BATO CONGO onthulling vredeshuis Freddy Tsimba 2014