ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen. De vierde dag

2010 Uitgelezen aan Zee
Literatuur
Zeeheldenplein

Uitgelezen is en blijft een levendig boekenprogramma voor en door lezers, waarbij Bekende Vlamingen zich outen over hun literaire voorkeuren, elke dag worden twee boeken tegen het daglicht gehouden, krijgen jonge schrijvers en muzikanten de kans een lezerspubliek recht in de ogen te kijken en serveren muzikanten niet alleen songs, maar ook leestips. TAZ laat bovendien jong talent van de voorbije edities het podium bestijgen. Wij zijn alvast reuzebenieuwd wat ze op ons zullen afvuren …
Uitgelezen is een publiekslieveling, jaar na jaar groeit het publiek … Deze zomer vergasten we het publiek an ook op een nieuwe en grotere toplocatie, de Uitgelezen- tent op het Zeeheldenplein, mét zicht op zee!
Wil je de boeken of een fijne cd zelf in huis halen, dan kan je terecht in het boekenstalletje van Boekhandel Corman.

Gastvrouw: Fien Sabbe

Vast Panel:
Jos Geysels (Minister van Staat, voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren)
Anna Luyten (journaliste, tv-maker)

Speciale gasten:
Michael De Cock: theatermaker, auteur, acteur, gastcurator TAZ#2010
Chris De Stoop: journalist, auteur van o.a. Ze zijn zo lief, meneer
Steffie Van Cauter (ex-JM laureaat TAZ#2006): Intermezzo Jong Muziek
Bultink & Baloji & Serge Feys: Muzikaal Signalement
Pepijn Lievens: Schrijverspodium

Zeitoun van Dave Eggers
Na het bejubelde Wat is de Wat pakt succesauteur Dave Eggers opnieuw uit met een hartverscheurend, sociaal bewogen boek, Zeitoun, over een Syrisch-Amerikaanse man die, als `dank` voor zijn hulp aan de slachtoffers van de orkaan Katrina in New Orleans, wordt gearresteerd op beschuldiging van plundering en 23 dagen onschuldig wordt vastgezet.

"Nuchter en onbewogen, maar daardoor ook soms bijzonder schrijnend." (De Morgen)

De werkplaats van de duivel van Jachym Topol
In het hypnotiserende De werkplaats van de duivel wordt de herinnering aan de terreur van de oorlog commercieel uitgebuit. De verteller lokt toeristen naar Wit-Rusland, waar zich vóór, tijdens en na WO II slachtingen hebben voorgedaan die de bevolking hebben gehalveerd. Topol, een meester in het oproepen van het hallucinante, stelt de beklemmendste vraag: kan wat toen gebeurd is, ons weer overkomen?

"Dit roept een onheilspellende, bijna hallucinante sfeer op die de lezer choqueert en aan het denken zet." (De Morgen)