ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Europese Vluchtverhalen

2016
Literatuur
cc De Grote Post

Verhalen van vluchtelingen zijn van alle tijden. Wat maakt die vandaag anders dan pakweg tachtig jaar geleden, toen Oostende door emigranten uit Nazi-Duitsland overspoeld werd?  Zijn we door de geschiedenis wijzer geworden in de aanpak van de vluchtelingencrisis?
Hoe kunnen geëmigreerde schrijvers vandaag, met hun `vreemde` culturele achtergrond en in tijden van sociale media, `onze` culturele tradities verrijken?
Wat is hun stem in het ethische debat?

Hierover gaat Els Snick in gesprek met Geert Mak, Alicja Gescinska en Bruno De Wever.

Auteur en journalist Geert Mak is sinds zijn boek De eeuw van mijn vader een icoon geworden binnen de Nederlandstalige non-fictie.

De Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska trok de aandacht met haar boek De verovering van de vrijheid. Hierin verweeft ze autobiografische gegevens met een pleidooi voor positieve vrijheid.

Bruno De Wever is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Gent, hij publiceert over Belgische geschiedenis, in het bijzonder over het Vlaams-nationalisme en de Tweede Wereldoorlog.

Els Snick is literatuurwetenschapper en literair vertaler, gespecialiseerd in het werk van de joodse auteur Joseph Roth. Begin 2016 verscheen haar reisverhaal Duitsland op het spoor, waarin ze o.a. vluchtelingenverhalen van vroeger en nu met elkaar verbindt.