ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Het Weiss-effect

Laureaat Jong Theater 2012

2016 Hof van Eede
Theater - ???
cc De Grote Post

Hof van Eede onderzoekt in Het Weiss-effect de verhouding tussen kunst en leven en vraagt zich af wat er gebeurt als we de schoonheid van fictie verkiezen boven de werkelijkheid. Drie personages verliezen zich zo in hun bewondering voor het leven en werk van kunstenaar Edgard Weiss dat ze weerloos worden voor zijn invloed en dreigen te vergeten wie ze zelf zijn. Kan kunst helpen ons leven te leven? Willen we verhalen die waar zijn, of is het genoeg als ze mooi zijn?

‘Met Het Weiss-effect bevestigt Hof van Eede de kracht van (hun) theater: een samenleving voorzien van inzicht, humor, wijsheid én lucht.’ (Focus Knack ****)

‘Het is mooi hoe Hof van Eede zijn eigen theatervorm verder perfectioneert door er een emotionele laag aan toe te voegen, zonder emotioneel te gaan spelen. Het Weiss-effect slaagt daar grandioos in.’ (De Morgen****)

Het Weiss-effect speelt ontzettend knap en origineel met de spanning tussen tekst en spel, tussen acteurs en hun rollen en tussen realiteit en fictie.’ (De Theaterkrant****) 

‘De Wyngaert, Timmermans en Van den Eede lepelen deze veelgelaagde theatertekst met een grappige lichtheid en kilo’s spelplezier op aan het publiek. En toch verlaat je de zaal met genoeg bagage voor een heerlijk avondje filosoferen en interpreteren.’ (Cobra.be****)

Hof van Eede won in 2012 de TAZ-KBC Jongtheaterprijs met hun allereerste productie Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe. Met het prijzengeld creëerden ze een jaar later Dorstig.

Tekst: Wannes Gyselinck, Louise Van den Eede, Ans Van den Eede.
Spel: Pieter-Jan De Wyngaert, Greg Timmermans, Ans Van den Eede.
Techniek: Jan Bekaert/Bart Mommerency.
Decor/lichtontwerp: Jan Bekaert.
Productieleiding/geluidsontwerp: Ruben Nachtergaele.
Productie: Hof van Eede.
Coproducent: NONA.
Met dank aan: CAMPO.
Met de steun van: Vlaamse Overheid, Vlaams Fonds voor de Letteren.