ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Fictie: Democratie en inspraak

2019
Literatuur
KAAP / Vrijstaat O.

Verhalen houden ons een spiegel voor, of ze nu waargebeurd zijn of niet. Dit jaar nodigt TAZ zestien experts uit om aan de hand van fictie en non-fictie in dialoog te gaan over wat er in de samenleving leeft.
Elk thema wordt twee keer besproken - via fictie en via non-fictie - door een panel van twee deskundigen.

Moderator: Rashif El Kaoui (zie ook Yes, Please! LIVE en Een Jihad van Liefde)
Gasten:
Geert Mak, Tom Lanoye.
Boeken: De hoofdstad van Robert Menasse en Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer.
Intermezzo
: Lisette Ma Neza (spoken word)(zie ook Emma inviteert)

De Oostenrijkse auteur Robert Menasse ruilde Wenen in voor Brussel om er te werken aan een roman die het hedendaagse Europa omvat. De hoofdstad geeft met uiteenlopende personages en verhaallijnen gestalte aan Menasses visie op een post-nationaal Europa.

In Grand Hotel Europa (zie ook De Leesclub: Grand Hotel Europa) blikt de ik-figuur terug op een liefdesgeschiedenis in een hotel dat zijn beste tijd gekend heeft. Pfeijffer schetst een beeld van het oude continent Europa, dat zijn verleden verkoopt aan het massatoerisme, maar tegelijkertijd vluchtelingen geen toekomst gunt.

Geert Mak
(zie ook In de klas: Geert Mak) is een Nederlandse journalist en auteur van onder meer In Europa. In het vervolg Grote verwachtingen dat in oktober uitkomt, richt hij zijn blik op de recente geschiedenis van Europa.

Tom Lanoye (zie ook Flessenpost: brieven uit het oude Europa) is een Vlaamse dichter, romancier en theaterauteur. Als theaterauteur is hij vooral bekend om zijn bewerkingen van diverse klassiekers uit de Europese literaire canon.

Het thema `democratie en inspraak` komt ook aan bod in het Non-fictie: Democratie en inspraak met Jan Segers.