Het Oostends Variététheater opent in 1998. Bezieler John Grieten, geboren in Antwerpen in 1927, zakte begin jaren ‘70 af naar Oostende om er als kleinkunstenaar en zanger op te treden in de Oostendse Taverne 1900. Van bij het begin is het de thuishaven voor d’Ostendsche Revue. Maar het is ook het podium voor cabaret, comedy, theater- en muziekvoorstellingen. In de zomermaanden werkt het theater samen met Toerisme Oostende, de Cultuurdienst (Poppen Aan Zee) en TAZ.Jaarlijks organiseert het ook de muziekwedstrijd Jonge Solisten aan Zee. Het biedt jonge klassiek geschoolde muzikanten de kans om zich te meten met leeftijdsgenoten en een eerste podiumervaring op te doen. Daarnaast staan o.a. Johan Verminnen, Niels Destadsbader, Sam Gooris en Guga Baul er op het podium.
Met de komst van cultuurcentrum De Grote Post raakt het in de vergetelheid. Veel culturele activiteiten en voorstellingen die eerst in het Variététheater worden georganiseerd gaan nu door in het cc. In 2016 beslist men het pand te verkopen en valt het doek definitief over het Oostends Variététheater.
Voor Theater aan Zee is het vanaf 1998 een vaste stek en tot 2009 passeren tal van comedians er de revue. De finalisten van Humo`s First Stand-up Comedy Cup brachten in 1998 hun eerste publieke optreden met Bonjour Micro. In 2001 vindt het stand-up comedy concours voor beginnend comedytalent (met voorrondes en finale) plaats. Anderen, zoals Piet Depraitere, Nigel Williams, Raf Coppens, Bert Kruismans, Gili, Gunter Lamoot, Philippe Geubels, Han Solo ... zijn ook nu nog actief als comedian of acteur. Vanaf 2010 maken comedy en straattheater hun opmars in Vlaanderen, en TAZ beslist om het artistieke profiel van het festival scherper te stellen: de opsplitsing TAZ ON en TAZ OFF verdwijnt en comedy, straattheater en massaspektakels maken niet langer deel uit van het festivalprogramma.