Curator 2022
In 2022 blies TAZ maar liefst 25 kaarsjes uit. Onder de noemer ZIE JE MIJ? stellen we onze feesteditie voor: Zie je mij staan? Zie je mij zitten? Zie je mij graag? Zie je mij om wie ik ben, of om wie je verwacht? Iedereen heeft nood aan gezien worden.
En.. Zie je ook de vele honderden (on)zichtbare mensen die elk jaar hun schouders letterlijk en figuurlijk onder het festival zetten? Tijdens TAZ#2022 zetten we de 450 medewerkers in de kijker. Zij worden allemaal samen de curatoren van het festival en geven het verjaardagsfeest mee vorm en worden zichtbaar in o.a. het affichebeeld, de brochure, op sociale media. Daarnaast kan men ook onze medewerkers volgen via een reportagereeks Waar is Sieber? op onze festivalblog.
Uiteraard staan ook de artiesten, zoals elk jaar, in de kijker. Het is hun job om gezien te worden. Het publiek kijkt en klapt. Maar wie is de mens achter de rol? Zien we die ook? Welke rol verwachten we en welke rol spelen we zelf, dagelijks? De thematiek weerspiegelde zich o.a. in voorstellingen zoals Boy van Kyoko Scholiers, Pied de Poule van Studio ORKA of Echo’s van Istanbul van Stichting Nieuwe Helden. En er werden ook projecten gelanceerd zoals o.a. Zie je mij groeien?, Zie je mij dansen?,..
Speciaal voor de jubileumeditie van TAZ wordt de expo DE ZIN, een selectie van de zwart-wit portretten van Alexia Leysen, geëxposeerd onder de Nieuwe Gaanderijen. De geportretteerden hadden allen ooit een link met TAZ: als curator, speler, maker, medewerker ... Want met een bijzondere aandacht richtte Alexia haar ogen en oren op elk van hen. Steeds op zoek naar een hartverwarmende glimp van de menselijke kern. Daarnaast duiken we ook nog eens in onze archieven! Van 1997 tot 2022, dompel je met de tijdlijn onder in de rijke TAZ-geschiedenis!
De opening
Tijdens de opening van het festival wordt het festivalhuisje onthuld op het water van de vijver in het Leopoldpark. Elke avond om 18u30 spitsen we onze oren en openen we onze ogen op Café Koer om naar de Dirigenten van mijn innerlijke (zee)storm te luisteren vanuit het festivalhuisje.
Binnen het thema #ZIEJEMIJ vroegen we aan tien ‘dirigenten’ wie of wat ze een stem zouden willen geven. Welk verhaal blijft ongezien volgens hen en moet gehoord worden? Wat zouden blauwe plekken zeggen als ze konden spreken? Een ongeboren kind? De zee? De zelfmoordenaar? De man die zijn huis ontvluchtte? De boshyacint, met uitsterven bedreigd? Louise van den Eede beet de spits af op de openingsavond.
De dirigenten: Louise van den Eede, Mustafa Kör, Tom Hannes, Marijke Pinoy, Annabelle Van Nieuwenhuyse, Laura Van Dolron, Rachif El Kaoui, Siel Verhanneman, Peter De Graef, Febe Coysman, Louisa Bogaerts & Fikry El Azzouzi.
Muziek: VITO, Stadskoor, Johannes & Jan Verschaeve, Steven De Bruyn, Cesar De Sutter, Hanine Wichah, Joeri Cnapelinckx (De Anale Fase), Vincent Coomans, Frans Grappenhaus, ODO, Dameskoor Aimée Thonon.
Zie je mij groeien?
Samen met de Oostendenaars vieren we het 25-jarige bestaan van TAZ door Oostende in de bloemetjes te zetten. We delen in de aanloop naar TAZ 1000 gratis zakjes met lupinezaadjes uit met bijhorende biologisch afbreekbare kweekpotjesvoor alle geïnteresseerde Oostendenaars. Iedereen kan zo z’n eigen TAZ-bloem in tuin, terras of woonkamer kweken. Daarnaast worden er ook lupines in het publieke straatbeeld van Oostende aangeplant door de groendienst van de stad. Zo dompelen we Oostende tijdens Theater Aan Zee onder in een hemelsblauwe gloed! Met de financiële steun van de Stad Oostende.
Zie je mij dansen?
Danseres Jotka Bauwens creëert een aangrijpende choreografie op het nummer l’Enfer van Stromae. Deze dans werd in de loop van het festival aangeleerd aan verschillende ambassadeurs. Tegelijk word er ook een sociale media campagne opgestart zodat iedereen de dans thuis kan aanleren via filmpjes op onze website en onze sociale media kanalen. Iedere ochtend tijdens het festival kan iedereen die wil, jong en oud, de dans gratis aanleren op de zeedijk achter het Kursaal. Jong, oud, dansliefhebber, toevallige passant, iedereen kan meedansen. De eerste dag stonden er ongeveer dertig personen, de laatste ochtend dansten we de TAZ-dans samen met 350 mensen op de dijk. Met de financiële steun van de Stad Oostende.
Het slotmoment
Tijdens het slotmoment op de laatste avond wordt deze dans nog een laatste keer opgevoerd op Café Koer. Deze grootschalige flashmob, opgedragen aan Caroline Pauwels, TAZ curator 2021 die op 5 augustus 2022 overleed, staat centraal tijdens het officiële slotmoment van TAZ#2022. Enkele honderden deelnemers, die de dans de dagen voordien aanleerden, voeren de dans tijdens het slotmoment uit.
Nadien wordt er ook afscheid genomen van artistiek leider Luc Muylaert, die mee aan de start van het festival stond. Afsluiten wordt gedaan met een vooruitblik naar TAZ#2022 waarbij artistiek leider Jozefien Mombaerts de Artistieke Raad van Advies van volgende editie introduceert: schrijver Fikry El Azzouzi en wetenschapper Louisa Bogaerts (UGent). Zij zullen meebouwen aan TAZ#2023. Muzikaal wordt dit slotmoment ondersteunt door het dameskoor AimeĢe Thonon.