Thema 2023
In 2023 gaat Theater Aan Zee voor een lijfelijk manifest: RAAK ME. Bemin & Betoog. Een manifest dat zich laat schrijven op en onder onze huid. Ons lichaam als barometer voor liefde en verzet.
Raak me
Met woorden of handen
Daden en dromen
Leer mij kijken naar wat jij ziet
Verwar of verwarm me
Met een denken dat doet stilstaan
Met een voelen dat beweegt
Raak me
maar laat me niet onverschillig
Ons lichaam als wapen om de wereld te veranderen. Met slogans op ontblote lijven, afgeknipte haren, geketend in een bos, brandend op een plein, klevend aan schilderijen. Ons lichaam dat haar huidskleur en haar seksualiteit inzet om te bevragen, te ontroeren, te ontregelen, te verbinden. Ons lichaam dat catastrofaal kwetsbaar is, en oh zo krachtig. Oh zo krachtig.
Artistieke Raad van Advies
In 2023 stapt TAZ af van het welgekende concept van curatoren en neemt in de plaats daarvan een Artistieke Raad van Advies onder de vleugels. Het artistieke duo Cindy Godefroi en Jozefien Mombaerts laat zich inspireren en uitdagen door een wisselende Artistieke Raad van Advies. Fikry El Azzouzi, theatermaker en schrijver, en Louisa Bogaerts, cognitief psychologe, scheppen dit jaar scherpe en stimulerende dialoog op de snijlijn tussen literatuur, theater en wetenschap.
Het programma
De programmatie is een mooie staalkaart van het thema. We vieren de opening van TAZ#2023 in het Kursaal van Oostende met speeches over wat ons raakt en de naar de keel grijpende voorstelling Dear Winnie van KVS. Maar ook na de vertoning betogen en beminnen we verder: Het Koor Westerkwartier, een tableau vivant met betogende personages en de mysterieuze ontwaking van Dikke Mathille mag je niet missen.
10 dagen lang geniet je ook van voorstellingen als The Sheep Song van Toneelhuis/FC Bergman, Rita van Bronks & Tuning People, De Woordenaar van Bruno Vanden Broecke / Bo Spaenc, 9,6 (een verweer) van het nieuwstedelijk, ONE Song van Irene Wool & NTGent / Miet Warlop, Songs for no one van Nastaran Razwi Khorasani en nog zoveel meer.
WonderWaai
A place to wonder why…
Tijdens TAZ 2022 protesteerden vele kinderen met 900 handtekeningen in de hand voor de terugkeer van een eigen plek op het festival. Hun protest sloop in ons hart. Dit jaar hoefden ze niet meer te protesteren want we bouwden aan een nieuwe wereld waarin iedereen zijn innerlijke kind kon loslaten.
Met de WonderWaai creëren we tijdens TAZ een vrijplaats voor kinderen en hun families, waar alles kan, of toch veel! Dit jaar kan je elke dag verdwalen in deze wondermooie ontmoetingsplek vol theater, acrobatie, verhalen en kinderyoga. De WonderWaai is een plek waar iedereen in zijn eigen taal kan (weg)dromen, uitwaaien, spelen of zichzelf vervelen.
Het Waaimanifest
Schud je haren los
Voel wind en tegenwind
Omarm het mysterie
Verzin een antwoord
Loop verloren
Vraag de weg
Word vuil
Hoor de zee in andermans oor
Probeer, nog een keer
Dans met groeiende voeten
Kijk naar de verwarring in de takken
Vertrek met een zoen
Het Waaimanifest werd geschreven door artistieke leiding Cindy Godefroi en ademt de sfeer van de WonderWaai uit. Samen met FMDO, kleinVerhaal en vele Oostendenaars vertaalden we het Waaimanifest in 37 talen. Enkelen van hen vroegen we om het manifest in hun moedertaal voor de camera te brengen. Bekijk hier het resultaat.
Wie op ontdekking ging in de WonderWaai kon dit filmpje en alle vertalingen terugvinden in het park. Tijdens de opening van de WonderWaai brachten 2 kinderen het Waaimanifest in hun eigen moedertaal.
Waaikraal: feestelijke opening
Deze wonderlijke wereld werd op zaterdag 29 juli 2023 feestelijk geopend met de WAAIKRAAL. Onder leiding van ceremoniemeester Frans Van der Aa slaagden we erin om samen met een 400-tal mensen één lange mensenketting van in de zee, over het strand, over de dijk tot aan de Nieuwe Bron in de WonderWaai te maken en het zoute zeewater met zoete bronwater te verbinden.
De geboorte van de Nieuwe Bron werd uitgebreid gevierd met gratis wafels voor iedere deelnemer en de Waaisong, gezongen door het lokale stadskoor onder leiding van Dirk Ooms en Kapinga Gysel.
TAZ Youth: een Artistieke Jongerenraad van Advies
Ook nieuwe stemmen horen we deze editie graag. TAZ Youth, onze Artistieke Jongerenraad van Advies, waait onder het motto “Nothing about us, without us” een frisse wind doorheen TAZ. Met hun waardevolle input weerklinken ze luid en duidelijk doorheen het festival en haar programmatie.
klein duet van verzet
In 2023 bestond de Stedenband tussen Oostende en Banjul 20 jaar!De Belgische danseres Jotka Bauwens en de Gambiaanse danser Abdoulie Bah zijn beiden ongeveer even oud, timmeren elk aan een danscarrière, maar leven in twee zeer verschillende werelden. Elementen uit Westerse hedendaagse dans en uit traditionele Gambiaanse dans versmelten met elkaar in een unieke creatie. Een geblinddoekte dans tussen twee onbekenden die op zoek gingen naar de raakvlakken tussen twee werelden. Waar kunnen ze samen voor vechten? Hoe hebben ze lief? Laat je verrassen door deze pop-up dans op verschillende locaties in de stad.
Viewmaster
Schrijver Fikry El Azzouzi wil samen met de habitués van het park een theaterstuk maken. ’s Morgens zouden ze elkaar vinden in het park. ’s Avonds zouden ze het podium delen met een verhaal over jouw, mijn en ons leven. Helaas vond deze voorstelling nooit plaats.
Achteraf bekeken…
Klinkt het eigenlijk wel genuanceerder dan gedacht.
Achteraf bekeken…
Was het toch zwaarder dan verwacht. En op een andere manier wel onderschat.
…
Ik heb met Maarten afgesproken om toch nog te gaan voor een marathon, geen sprint.”
– Fikry El Azzouzi
Ondanks de mooie ontmoetingen bleek het een moeizaam proces te zijn dat toch meer tijd nodig had dan verwacht. Lees hier de brief die Fikry El Azzouzi schreef over Viewmaster, het proces en waarom de voorstelling er nooit is gekomen.
Vissers van de Horizon
Een voorbijwandelend landschap in zee van Cesar Janssens en Griet Dobbels.
In deze uitzonderlijke performance op het strand wandelen zo’n 85 horizondragers met vlaggen door de branding. In slow motion en met volledige focus op eigen lijf connecteren ze op een unieke manier met de omgeving. De richting wordt bepaald door de wind en zo is het hele gebeuren onderhevig aan oncontroleerbare parameters van natuur, toeschouwer en uitvoerder, toevalligheden. Daar zit de kracht van het stuk. Het gaat om de trillingen tussen u, de toeschouwer, en de performance, tussen de horizondragers onderling, tussen het zand onder de voeten van de wandelaars en de wapperende vlaggen die ze dragen,...
5 degrees of inspiration
De Raad van Advies gaat voor deze fototentoonstelling aan de slag met het thema ‘Raak Me’. Fikry El Azzouzi en Louisa Bogaerts willen dit idee tastbaar maken. Hoe we elkaar als mensen raken. Niet fysiek, maar door wat we zien en wat ons inspireert. Dat vertalen we in woord en beeld, en dat delen we met elkaar.
Als sociale wezens zijn we in een netwerk met elkaar verbonden. Vreemden staan in zo'n netwerk via een keten van vijf tussenpersonen met elkaar in verbinding. We willen zo'n keten nabootsen. Wat we aan elkaar doorgeven is een eigen beeld – iets wat je raakt en graag wil delen – geïnspireerd door het beeld dat je ontvangt.
Naar een groener festival….
Vanaf dit jaar kiest TAZ ervoor om geen programmabrochure meer uit te brengen. Een volgende noodzakelijke stap richting een kleinere ecologische voetafdruk. Om de overgang voor het publiek iets zachter te maken is er wel nog een ‘TAZ-kompas’. Hierin kan je het programmaschema en extra informatie raadplegen. Daarenboven staat alle uitgebreide programma-info op de vernieuwde website www.theateraanzee.be.
De stiltekamer
Binnen het ‘gezoem’ van Theater Aan Zee is de Stiltekamer van BlinkOut vzw een rustige, gezellige plek om even op adem te komen. Je stapt er uit de stroom van activiteiten en krijgt ruimte om te herladen. Een rustpunt waar de mallemolen even kan vertragen, waar je terug op eigen ritme kan komen. Ervaar wat een rustpunt en oplaadplek kan betekenen voor jou.
Verjonging op TAZ
Opmerkelijk tijdens deze editie is het jong en ongebreideld enthousiasme. Zowel bij het publiek, team als programmatie was er veel jong bloed aanwezig. TAZ Youth - de Artistieke Jongerenraad van Advies - bracht schwung met artistieke interventies, studenten van het RITCS capteerden het festival in videobeelden en ook de ploeg van TAZ-medewerkers was jonger dan ooit. De toekomst oogt rooskleurig.