TarTarT vzw dient in 2007 een dossier in om erkend te worden als kunstencentrum. Bij goedkeuring zal dit een uitbreiding van de werking, o.a. voor de jonge makers, over het hele jaar betekenen. TAZ ressorteert bovendien sinds 2007 onder Cultuur en niet langer onder Toerisme. De vraag wordt gesteund door de Stad Oostende, en vloeit voort uit activiteiten die naast het festival opgezet worden: de tournee ‘Groeten uit Oostende’ met TAZ-laureaten, het coproduceren van nieuwe projecten door laureaten, het organiseren van concerten in Club Terminus enzovoort.
‘De stad kocht vorig jaar de Post voor drie miljoen euro. De stad trekt 15 miljoen euro uit om er een cc en kc onder te brengen. De stad geeft de Droge Coo voor negen jaar in concessie en financiert de opstart.’ (De Standaard, 2 juni 2007)
‘De nieuwe bestuursploeg heeft van Cultuur een speerpunt gemaakt en daarbij is de renovatie van het Postgebouw de belangrijkste uitdaging. (…) Dit moet de bruisende cultuurmotor zijn van een bloeiend cultuurbeleid dat afstraalt op de hele Stad. In dit geheel zal TarTarT vzw een niet onbelangrijke rol spelen in de ontwikkeling en realisatie van het Kunstencentrum binnen het Postgebouw. De expertise die TarTarT vzw ontwikkelde bij het festival Theater Aan Zee kunnen ze op die wijze integreren in een continue werking.’ (Schepen van Cultuur Nancy Bourgoignie, persmap TAZ juni 2007)
De aanvraag tot kunstencentrum wordt echter niet gehonoreerd, en het festival blijft bestaan in de huidige vorm, aan het Stationsplein. Ondertussen koopt een projectontwikkelaar het voormalige en beschermde 'Hotel Terminus' naast het stationsgebouw. Theater aan Zee kan voorlopig in de gebouwen blijven.
Tijdens TAZ#2007, van 26 juli tot en met 4 augustus, kleuren opnieuw 2 centrale gasten, Wim Opbrouck en Stijn Meuris, de affiche. Ze komen naar Oostende met eigen projecten, nieuw en bestaand, en nodigen een aantal artistieke verwanten uit. Bovendien kennen ze elkaar al lang en willen ze tijdens het festival samenwerken.
Lees hier meer over de centrale gasten 2007.
Net als het jaar voordien wordt het programma opgedeeld in TAZ ON en TAZ OFF. De TAZ-BAND (Serge Feys, Mirko Banovic, Sam Gysel en Geoffrey Burton) krijgt deze keer ‘compagnie’ van o.a. Luc De Vos, Marcel Vanthilt (met een éénmalige reünie van Arbeid Adelt!), Pieter-Jan De Smet. Het Brussels Jazz Orchestra brengt samen met Tutu Puoane de première van ‘Writing Billie’. En voor het eerst zakt Uitgelezen (het boekenprogramma van Vooruit en De Morgen) af naar zee, ‘Uitgelezen Aan Zee’ lokt menig literatuurliefhebber naar De Droge Coo.
TAZ OFF bestaat voornamelijk uit straattheater, comedy en het Familiepark. Een opvallend nieuw project is TAZ Wijkt/Stabilisé, een sociaal-artistiek project in De Nieuwe Stad. TAZ wijkt niet alleen uit naar deze wijk, maar gaat er ook een samenwerking aan met de bevolking en officiële instanties. Hervoor werkt TAZ samen met het Gentse collectief CIRQ.
Het Jong Werk krijgt in het najaar een vervolg, wanneer de karavaan van ‘Groeten uit Oostende’ langs kc nOna, de Kopergietery, cc Westrand Dilbeek, De Brakke Grond Amsterdam, cc Berchem en de 4AD in Diksmuide trekt. In het zog, laureaten Lucas De Man, Jonas Leemans, Lorkest, De Bühnehasen, Liesa Naert e.a. In februari 2008 krijgt dit nog een verlengstuk met ‘TAZ#PLUS’, een minifestival vol jong talent, met laureaten van de vorige festivaleditie, maar ook met namen van enkele jaren geleden.
Meer info over het jong werk in 2007 lees je hier.