ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2017

TAZ#2017, van 27 juli tot en met 5 augustus, luidt een nieuwe fase in. Voor het eerst wordt niet langer met een centrale gast, maar met een gastcurator samengewerkt: Dirk Pauwels, ex-directeur van het Gentse kunstencentrum Campo. Meer info hier.

Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen van kunstenaars die vandaag het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan en internationale gasten. De Versluys|Dôme, de Oostendse basketzaal, werd voor het eerst ingericht tot een theaterzaal voor 550 toeschouwers.

Programma: o.a. Groupe Diane van Het nieuwstedelijk, Zingarate van Compagnie Cecilia, Montaigne van/met Koen De Sutter, Fruits of Labor van Miet Warlop of Risjaar Drei van Het Toneelhuis … Tom Jansen, Gob Squad, Paul Clark …
Drie premières: Soirée Émancipée, vrouwen zingen Drs. P, IN STUKKEN, Misschien Marieke.
Pauwels brengt ook creatieve mensen/organisaties, die omwille van hun ‘anders’ zijn meestal niet in het artistieke beroepsveld verwacht worden, naar TAZ. Niet op een aparte plaats noch met speciale aandacht, ze horen er gewoon bij. Zo bv. de tentoonstelling Museum van de Eigenzin, Villa Voortman met Utopia, Shout at Cancer, morosofen Matthijs Van Boxsel en Ben Kockelkoren e.a.

De selectie van Theater Aan Zee werd dit jaar gemaakt door twee nieuwe programmatoren. Eva Lesage en Mats Van Herreweghe nemen de fakkel over van Merel Heering en Sophie De Somere. In de zoektocht naar andere programmatoren werd bewust gekozen voor jonge mensen. Een festival waar jong werk een centrale plaats inneemt, heeft ook de stem nodig van die nieuwe generatie. Samen selecteerden ze 12 voorstellingen.
Voor de selectie Jong Muziek selecteerden Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) acht jonge bands. En als steeds spelen ze elk op vier verschillende locaties, van het intieme decor op de binnenplaats van Fort Napoleon, naar een open plek in de stad, tussen alle dagjesmensen heen. Van Café Crayon tot een middernachtconcert in de Lokettenzaal van De Grote Post. Ook jong filmtalent krijgt een platform aan zee, dit onder de noemer Film Aan Zee.

Meer info over het jong werk in 2017 lees je hier

Ook binnen het literatuurluik wordt een stevige brok geserveerd. Twee nieuwe literatuurformats, een beproefd format én een festivaldichter. Nieuw: in BoekenTAZ serveert TAZ openhartige gesprekken met beslagen lezers, in Op sleeptouw openhartige gesprekken met schrijvers. Apéro Poëzie – bekende lezers en hun favoriete dichters, debuterende dichters, illustratoren – keert terug. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Poëziedebuutprijs Aan Zee, een initiatief van deAuteurs en Poëziecentrum i.s.m. TAZ. Festivaldichter Charlotte Van den Broeck laat zich inspireren door TAZ. 

TAZ en Poppentheater FroeFroe bezetten met Het Familiepark opnieuw het Leopoldpark met tentjes, knotsgekke spelletjes en vele theatervoorstellingen en concertjes voor klein en groot. Nieuw is de theatertent, met een licht- en klankinstallatie, een kleine tribune, een toneelvloer en plaats voor zo’n 200 man.