ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Jong Werk 2018

Het Jong Theater Werk op TAZ is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest zichtbare presentatieplekken voor jonge theatermakers. Tegelijkertijd is de positie die jonge artiesten innemen in het kunstenlandschap fundamenteel veranderd. Ook bij de selectie en werking houdt TAZ rekening met deze veranderingen. Van een duo vaste programmatoren stapt TAZ over naar één vaste programmator, Mats Van Herreweghe, en een jaarlijks wisselende gastprogrammator, die het kader van waaruit naar voorstellingen gekeken wordt blijvend in vraag stelt. In 2018 is Sarah Eisa gastprogrammator. Ze is dramaturge bij het ARSENAAL/LAZARUS, zelf ook theatermaker en een gedegen artistieke stem in het veranderende en diverse kunstenlandschap.

TAZ kiest er ook voor om op zoek te gaan naar kunstenaars die een nog jonge, maar wel al stevige artistieke praktijk hebben uitgebouwd. Op die manier valt de presentatiedruk weg bij mensen die nog volop in ontwikkeling zijn, én krijgen makers en voorstellingen, die dit nét nu het meeste nodig hebben, een lange en zichtbare speelreeks.

De programmatoren selecteren twaalf voorstellingen: van het bijna vier uur durende The Greatest Show On Earth, de audioperformance BLOOS tot monologen als Drek en B U R T [when i was five i killed myself].

Er zijn ook heel wat kunstenaars te zien die de voorbije jaren deel uitmaakten van de Jong Werk selectie: An incomplete life van Wild Vlees, Brother Blue van Maxim Stroms, If there weren’t any blacks, you’d have to invent them van Aurelie Di Marino, w a t e r w a s w a s s e r van Dounia Mahammed, Cuckoo van Jaha Koo, de première van Zeitgeber van en met Viktor De Greef, Gode Kempen, Robin Keyaert, Julien Neirynck en Elias Vandenbroucke, Così van DESCHONECOMPANIE, Permanent destruction. The SK concert van Naomi Velissariou en Joost Maaskant én Oostende, Oh la la la! Toetonne! van Lester Arias. 

Jong Theater op TAZ#18
The Greatest Show On Earth, Oliver, BLOOS, solo met zebra’s, Performing the self – the interview, Blanks, B U R T [when i was five i killed myself], Short of Lying, Drek, Nomaden, Blue skies forever, Nu ben ik Medea.

Meer info hier.  

--------------

Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) stellen het luik JONG MUZIEK samen. Acht jonge bands spelen elk op vier verschillende locaties, van het intieme decor op de binnenplaats van Fort Napoleon, naar een open plek in de stad. Van Café Crayon tot KAAP/Vrijstaat O.. Van Nederlandstalige pop en post-punk tot indierock en synth-pop.

Jong Muziek op TAZ#18
Denali Wrench, Aarde aan Daan, Vaal, Vito, Heisa, Ila, Susobrino, Fortress.

Meer info hier.  

---------------

Tijdens Apéro Poëzie worden debuterende dichters voorgesteld: Vicky Francken, Joost Decorte, Laurens Ham, Dominque De Groen, Simone Atangana Bekono.