ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Jong Werk 2019

Het Jong Theater programma werd samengesteld door Mats Van Herreweghe en Oshin Albrecht. Oshin is beeldend kunstenaar en theatermaker en maakte in 2018 als lid van het kunstenaarsduo buren zelf nog deel uit van het jong werk. Naast het programma Jong Theater, koos Oshin ook nog vier voorstellingen die inbreken in het programma van Lucas (de keuze van Oshin). 

Mats: Dat we sinds twee jaar met gastprogrammatoren werken en dan specifiek zoeken naar kunstenaars om dat te doen, is voor TAZ van groot belang. Iemand die jong werk programmeert wordt al te vaak gezien als één van de ‘gatekeepers’ tot het professionele veld. De sleutels van die ‘gate’ wil TAZ daarom delen met zoveel mogelijk anderen, en zeker met (jonge) kunstenaars, toch de kern van het artistieke landschap.” 

Mats en Oshin selecteren elf voorstellingen, strevend naar een goede balans tussen afstuderende kunstenaars uit verschillende kunstopleidingen, mensen die hun opleiding al even achter de rug hebben of die een ander pad bewandelen dan de klassieke opleidingen, gaande van opera tot hiphop, van repertoire tot performance. 

Het programma wordt getrokken door een aantal straffe voorstellingen met een sterke persoonlijke insteek, zoals Anne meets Jeffrey en The JourneyHet is ook opvallend dat een aantal kunstenaars zich op een geheel eigen wijze geconcentreerd hebben op vormen van repertoire of op een bepaald genreonderzoek, bv. Who’s afraid of Virginia Woolf. En er zijn ook een aantal interessante performatieve voorstellen als The Hangman Radioshow en Shiraz, tell me about the revolution. 

Daarnaast zijn er ook heel wat kunstenaars aanwezig die de voorbije jaren deel uitmaakten van de Jong Werk selectie: DESCHONECOMPANIE (met o.a. Tom Goossens) brengt de première van Le Nozze, Alexander Vantournhout zijn recentste voorstelling Screws, BOG. komt met ALL. en FIK een lichte verzameling, Tibaldus met Het huwelijk.

Jong Theater op TAZ#19
Shiraz, tell me about the revolution, Anne meets Jeffrey, Through the looking-glass (and what we found there), The Journey, Who’s afraid of Virginia Woolf, Against the wall, The Hangman Radioshow, Physical Proof, Farmer Train Swirl – Étude, A travers l’autre, Nachten/Ballet De La Nuit.
Meer info hier.  

--------------

Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) stellen het luik JONG MUZIEK samen. Acht jonge bands spelen elk op vier verschillende locaties, van het intieme decor op de binnenplaats van Fort Napoleon, naar een open plek in de stad. Van Café Crayon tot Manuscript. Van weird pop en post-rock tot hiphop en electronic.

Jong Muziek op TAZ#19
Ventilateur, Chibi Ichigo, Ratmosphere, Brik Tu-Tok, Pompelmoes, Ellen Steegen, Jacobin, BOLT RUIN.
Meer info hier.  

---------------

Tijdens Apéro Poëzie worden debuterende dichters voorgesteld: Gerda Blees, Moya De Feyter, Radna Fabias, David Nolens, Roelof ten Napel.

----------------
Tijdens de Cross-over Pitches stellen negen kandidaten hun project voor aan een jury. Verhalenvertellers gaande van schrijvers, gameontwikkelaars, journalisten en filmmakers pitchen een idee om iets te creëren dat niet tot hun eigen discipline behoort.