ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2023

TAZ#2023 vindt plaats van woensdag 26 juli tot en met zaterdag 5 augustus 2023. Artistiek leider Luc Muylaert neemt definitief afscheid van het festival en geeft in het najaar van 2022 de fakkel door aan Jozefien Mombaerts (die reeds aantrad als artistiek leider ad interim in 2022) en Cindy Godefroi.

Luc Muylaert:

Met het volste vertrouwen geef ik het artistieke roer over aan Jozefien en Cindy. Hun aanstekelijk enthousiasme, vrouwelijke intuïtie, kennis van het culturele veld en groot inlevingsvermogen staan garant voor nog 25 jaar TAZ, waarbij ons gekoesterde TAZ-DNA bewaakt wordt, medewerkers zich thuis voelen en artiesten graag komen.

Jozefien en Cindy nemen voortaan de artistieke leiding op zich in een duoschap:

Wij kiezen voor een gelijkwaardig artistiek leiderschap, in tijden waar zorgdragen voor elkaar, voor de sector met al zijn kwetsbare spelers en voor de toekomst meer dan ooit noodzakelijk is.

Daarnaast laten ze zich inspireren en uitdagen door de Artistieke Raad van Advies, bestaande uit Fikry El Azzouzi, theatermaker en schrijver, en Louisa Bogaerts, cognitief psychologe.

Samen stellen ze een programma samen dat het hart raakt en de geest in beweging brengt onder het thema ‘RAAK ME. Bemin & Betoog.' Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen en kunstenaars die het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan.

Programma: o.a. The Sheep Song van Toneelhuis/FC Bergman, SARTRE & DE BEAUVOIR van Stefaan Van Brabandt, Frank Focketyn & Sien Eggers, Gruis/ aan de twijfel van Werktoneel/ NTGent, What Remains van Ultima Vez, NUGGETS van Maxim Storms, Lullaby for Scavengers van Kim Noble / Campo, VanThorhout van not standing, De Woordenaar van Bruno Vanden Broecke / Bo Spaenc, ONE Song van Irene Wool & NTGent / Miet Warlop, The making of Berlin van BERLIN/Yves Degryse, Songs for no one van Nastaran Razwi Khorasani en nog zoveel meer.

Premières: o.a. SERDI van SERDI/NTGent, Opening Night van DE HOE, Candide van Laurens Aneca / Bjorn Floréal, Gelukzoekers van Malpertuis / theater arsenaal, F e k t s j e k  van Simone Milsdochter / TAZ & Knack.

Spoor 2: Begeef je in Spoor 2 in een heerlijke clubvibe, met voorstellingen zoals On Fire! van SOCHA, 9,6 (een verweer) van het nieuwstedelijk en Who’s Tupac?  van KVS overstijg je hier moeiteloos de hokjes van theater, dans en muziek. Dans, droom, hos of rap gerust mee, want alle performances en muziekoptredens ontdek je al rechtstaand met een drankje binnen handbereik. Ben je jonger dan 26 jaar? Dan geniet je met de TAZjongerenpas van 50% korting op alle voorstellingen voor slechts een eenmalig bedrag van €10.  

WonderWaai: In de WonderWaai kan je naast familievoorstellingen in openlucht (o.a. Amoukanama Travels! Van Amoukanama, Waar is Andy? Van MEUTE HEUTE en Oefo van FroeFroe) ook een kinderyoga, wetenschap aan zee of een Oekraïense dansworkshop volgen. Oefen je evenwicht over het water op de 100-meter lange Sharona of schrijf een brief aan je toekomstige zelf. Vergeet ook een bezoek aan de grot niet waar de Nieuwe bron ontspringt. Hier beluister je het Waaimanifest in wel 37 moedertalen van Oostendenaars. Kom daarna tot rust met een ijsje van de Wonderbar.

Jong Werk: Elk jaar gaat de programmator Jong Werk van TAZ intensief kijken naar afstudeerders en andere jonge makers. TAZ wil jonge makers verbinden, met een publiek maar ook met een groter netwerk en met makers en spelers die al veel langer in het vak staan. Het Jong Werk 2023 is wild en uiteenlopend, divers in smaak en kleur, extra- en introvert. De selectie van deze 8 voorstellingen geeft een inkijk in wat er bij beginnende makers en spelers opborrelt en resoneert.

Jong muziek: Dit jaar kiest TAZ voor Jong Muziek in een andere format: de TAZ-band. Speciaal voor Café Koer werd een nieuwe TAZ-band met jong aanstormend talent samengesteld. De driekoppige band bestaat uit Léa Kadian, Jérôme Pringiers en Dejan Banovic en wordt aangestuurd door Kapinga Gysel. Geflankeerd door een of meerdere muzikale gasten speelden ze elke dag vanaf 18u30 een gratis aperitiefconcert in het hart van het festival. Bereid je voor op warme vocals en straffe beats gemixt met jong, sprankelend talent.

Theaterwandelingen door Oostende: In Zone X van Kyoko Scholiers, Waaktocht, een literaire nomadenwandeling van Hyster-x en de ‘Ik hou van Oostende omdat…’-sessies van ’t Leeshuus nemen artiesten het publiek mee op wandel door Oostende.

Literatuur

Raak me-sessies: Binnen dit nieuwe literaire concept worden denkers van deze tijd uitgenodigd om te delen wat hen raakt. Via literaire omwegen, filosofische dwalingen en diepgaande gesprekken komen we op thema`s die steeds gelinkt zijn aan liefde & verzet. Met o.a. Paul Verhaeghe, Hind Eljadid, Emy Koopman en De Nwe Tijd.

Slam Aan Zee brengt een flinke teug poëzie met een vleugje zeelucht naar TAZ en Behoud de Begeerte presenteert Oh Wow met Philipp Blom en het kruim aan jonge dichters bij DUNK.

Ge zijt niet alleen sessies van BlinkOut vzw: In de ‘Ge zijt niet alleen-sessies’, georganiseerd door BlinkOut vzw, gaan panelgasten in gesprek met elkaar over kwetsbaarheid en onzichtbare drempels. De thema’s: ‘Ge zijt niet alleen op langdurige ziekte’ en ‘Ge zijt niet alleen met voelsprieten’. 

Tijdens de Brein Aan Zee-sessies (Louisa Bogaerts/ Maaike Vandermosten/ Stefanie Keulen) en de Wetenschap Aan Zee-sessies (KVAB/TAZ) laat je je opnieuw meeslepen door tal van boeiende feiten én vragen, vertrekkende vanuit actuele problemen. 

Mu-zee-um organiseert naar jaarlijkse gewoonte ook een LABO THEATERWEEK voor kinderen tussen 4 - 9 jaar. 

TAZ Youth: In de hectische drukte van alledag kwamen in aanloop naar het festival enkele gemotiveerde jongeren verschillende keren samen om te zoeken hoe ze hun stem konden laten horen binnen TAZ. Ze zijn jong, ze zijn wild, ze hebben een meerstemmige mening. Maar wat hen vooral bindt? Het gevoel dat er vandaag de dag meer dan ooit nood is aan kunst, rust, feest, ... Ontdek het resultaat in de programmatie: artistieke interventies (Wankelritueel, Podiumbeest, Park bezetten), secret- en afterparty’s en een jeugdige en frisse blik op communicatie.

Quartiers d’O: Ieder jaar bereiden Theater Aan Zee, kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP, FMDO vzw en Filmfestival Oostende samen met bewoners en verenigingen uit een Oostendse wijk hét buurtfeest van het jaar voor. Quartiers d’O trekt deze zomer richting de Konterdam. Op 28, 29 en 30 juli 2023 is het Touwtrekkersplein het toneel voor een 3-daags onvergetelijk buurtfeest met theater, muziek, dans en workshops.

Voor de voorstelling MELVIUS gaan de partners van Quartiers d’O samen met theatergezelschap Ballet Dommage op zoek naar 14 zingende en spelende buurtbewoners uit de Konterdam. Samen staan ze 4 keer op TAZ, waaronder 1 gratis voorstelling voor de wijkbewoners en hun familie.

Creatiebeurs Jonge Makers: Om op een duurzame manier te investeren in het werk van jonge makers ontwikkelden TAZ (Theater Aan Zee), Sabam for Culture en De Grote Post een creatiebeurs gericht op Jong Werkgeselecteerden van TAZ. Jonge makers krijgen de kans om tijdens KIEM hun project te pitchen bij een jury, voor publiek. De winnaar ontvangt € 10.000 (voorzien door Sabam for Culture en TAZ) en mag rekenen op een residentie van twee weken in De Grote Post. Het geselecteerde project wordt getoond op TAZ 2024 of 2025 en wordt ondersteund door de artistieke kern van TAZ en De Grote Post.

Winnaar 2022: Jonas Baeke (die eerder op TAZ#22 stond met BAMBIRAPTOR en Pinokkio) wil met Bullsh**JOBS een familievoorstelling maken over administratie. Volgens hem een job die uitgevonden is door een gemeen clubje van mensen die de bevolking wil bezighouden en afleiden van het zinvolle. Bullsh**JOBS zal in première gaan op TAZ#2024.