ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2019

Barbara Raes, die in 2018 de tweede gastcurator van TAZ was, wordt in 2019 opgevolgd door Lucas De Man, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden. Het festival vindt plaats van van 31 juli tot en met 10 augustus.

Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen en kunstenaars die vandaag het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan. 

Programma: o.a. Bloemen van een autist van Tutti Fratelli, Forever, Happily … van Collectif Malunés, Mars om de macht (te verspelen) van I SOLISTI/Jan Decleir, Wat is de Wat van hetpaleis, Gesprek met de regen van Het nieuwstedelijk, Een Jihad van Liefde van Rataplan.

De premières: o.a. Dochters van ondernemers van ARSENAAL, Stijn in het hoofd van Hawking van Stijn Meuris & Room 13 Orchestra, My gift to you van kleinVerhaal/FMDO vzw, Stylus Fantasticus van BL!NDMAN. 

Binnen het parcours dat Lucas De Man uitstippelt ook veel aandacht voor sociale thema’s als armoede, uitsluiting, cohesie en betrokkenheid. Zo o.a. de première van The Village, In Search of Democracy 3.0, de openingsperformance en –lied, RONJA, de Avonden van Hoop.

De selectie van Jong Theater is in handen van vast programmator Mats Van Herreweghe i.s.m. gastcurator Jong Werk Oshin Albrecht. Samen selecteren ze 11 voorstellingen.
Voor de selectie Jong Muziek programmeren Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) acht jonge bands. En als steeds spelen ze elk op vier verschillende locaties. 
Ook jong film- en poëzietalent krijgt een platform aan zee.
Meer info over het jong werk in 2019 lees je hier

Ook binnen het literatuurluik wordt een stevige brok geserveerd. 
In [Non] Fictie staan vier thema’s en boeken, gelinkt aan het thema betrokkenheid,  centraal: ‘Democratie en inspraak’, ‘Ontevredenheid en onbehagen’, ‘Toekomst, technologie, hoop’ en Hebzucht en solidariteit’. Enkele gasten: Geert Mak, Tom Lanoye, Walter Van Steenbrugge, Naima Cherkaoui e.a.
Apéro Poëzie – bekende lezers en hun favoriete dichters, debuterende dichters, illustratoren – en In de klas, een kleine groep ontmoet een auteur, staan ook op het programma.

TAZ palmt met Het Familiepark opnieuw het Leopoldpark in, en ook in het aanpalende Atheneum kan je terecht voor tal van kindervoorstellingen.